07.01.2024 / 09:18 BiH - Foto

Božićna liturgija u tuzlanskom hramu Uspenja Presvete Bogorodice

Pripadnici pravoslavne vjeroispovijesti jutros su prisustvovali Božićnoj misi u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli. Jutarnju liturgiju predvodio je paroh tuzlanski Miloš Trišić.

Vjernici koji su jutros prisustvovali služenju mise vesele se Božiću, kažu da je to najveći hrišćanski blagdan.

„Božićno jutro mi je najljepši događaj u godini, nakon mise idemo kući gdje u krugu porodice obilčježavamo rođenje Iusovo“, kaže jedna od naših sagovornica.

„Najveći naš praznik je Božić. Želim svima da ga provedu u miru i blagostanju, da osjetimo mir u srcima“, istakla je druga sagovornica.

Božić je simbol novog rađanja, praznik djece, roditelja, stvaranja i simbol novih početaka. Sam čin Božića je dijeljenje mira i radosti među svim ljudima.

“Neka Bog da da i mi od ovog Božića napravimo jedan novi početak u našem životu, da ime Hristovo stalno izgovaramo, da je stalno u našim umovima i u našim srcima”, poručio je, između ostalog jerej Davor Arnaut pravoslavnim vjernicima u božićnoj poruci.

Naglasio je da su Božićni običaji posebni i teba ih praktikovati, ali nikako ne smiju zamijeniti suštinu vjere, a to je sveta liturgija.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo