05.10.2024 / 21:07 BiH - Štab CZ HNK

Slike sve govore: U Konjicu i Jablanici potpuno uništeno desetine kuća

Prema zvaničnim podacima iz Štaba Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona i MUP-a HNK-a, broj smrtno stradalih osoba na poplavom pogođenim područjima HNK-a s današnjim je danom porastao na 15, od čega je trinaest mrtvih pronađeno u Jablanici, a dvoje u Konjicu.

Spasioci su, pretražujući prostor, tokom današnjeg dana pronašli još dva beživotna tijela, jedno u Buturović Polju (Grad Konjic), drugo na području Donje Jablanice.

Osobe koje su ostale bez domova smještene su u mjesnim hotelima i Staračkomu domu Jablanica, dok je većina pronašla smještaj kod prijatelja i rodbine u stanovima i kućama Jablanice i Konjica.

Štab CZ-a HNK još je jučer osigurao 80 ležajeva u športskoj dvorani u Jablanici, za slučaj potrebe za prihvat unesrećenih, a te ležajeve sada koriste spasioci za prenoćište i predah.

Putna komunikacija između Mostara i Jablanice uspostavljena je večeras, ali isključivo za vozila spasilačkih službi i za hitne slučajeve, kao što je slučaj i s drugim osposobljenim cestovnim pravcima. Na terenu je, uz profesionalne službe, sada više od 300 volontera koji pomažu stanovništvu, ali iz CZ-a apeliraju na sve koji žele pomoći da se prvo jave u operativna središta civilne zaštite odnosno ne dolaze na pogođeni prostor samoinicijativno.

Civilna zaštita i volonteri opskrbljuju stanovništvo osnovnim potrepštinama, a najveća je potreba za pitkom vodom, hranom i lijekovima. Prema informacijama iz Transfuzijskoga centra Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, zahvaljujući mnogobrojnim darivateljima, zaliha krvi ima u dostatnim količinama.

Na području Grada Konjica potpuno je uništeno dvadesetak kuća, a ta se brojka u Jablanici penje na više desetina. Spasilačke su ekipe i dalje na terenu i intenzivno nastavljaju traganje za nestalima, radeći i na uklanjanju nastale štete. Stručni timovi uporedno djeluju na saniranju porušene cestovne i željezničke, telekomunikacijske i elektroenergetske infrastrukture.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo