03.01.2024 / 14:00 Svijet - Nijemci objavili

Ukrajina se u ratu s Rusijom suočila s velikom problemom

Ukrajina se u ratu s Rusijom suočila s velikom problemom
Foto: X.com

Predstavnik Bundestaga iz stranke Zelenih Sebastian Schafer rekao je da ukrajinske oružane snage imaju samo nekoliko borbeno spremnih tenkova leopard 2A6.

Njemački političar poziva Berlin da požuri sa koracima koji će ubrzati popravku tenkova u rukama ukrajinskih oružanih snaga i vratiti njihovu borbenu sposobnost, piše Spiegel, a prenosi UkraineTodai.org.

"Nažalost, Ukrajina i dalje može da koristi veoma mali broj poslatih borbenih tenkova“, rekao je Schafer, stručnjak za pitanja budžeta za odbranu.

Prema rečima predstavnika servisne radionice u Litvaniji, popravke traju veoma dugo jer nemaju potrebne rezervne dijelove. Schafer je još prije Božića posjetio fabriku sa ministrom odbrane Borisom Pistorijusom. U pismima odbrambenim kompanijama, poslanik napominje da postoji „hitna potreba da se preduzme mjere“ kako bi se brzo poboljšala situacija sa rezervnim dijelovima.

On je rekao da je ukrajinska vojska pokušala sama da popravi tenkove, ali je to samo dovelo do veće štete. Stoga, dodaje Schafer, potrebno je saznati da li se takve situacije mogu spriječiti boljom obukom mehaničara ili dodatnim uputstvima. Pored toga, potrebno je utvrditi da li se popravke mogu izvršiti direktno u Ukrajini.

Kao što je poznato, Ukrajina je dobila 21 tenk njemačke proizvodnje leopard 2A6 -18 iz Njemačke i tri iz Portugala. Oni su Ukrajincima poslati u borbu u oktobru prošle godine.

Mediji su pisali da će tenkovi leopard 2A6 koje je Ukrajina dobila ranije ove godine možda biti jedini koje će uopšte dobiti.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo