02.01.2024 / 17:22 Svijet - Centralna banka smanjila kamate

Izrael će na rat potrošiti 58 milijardi dolara

Izrael će na rat potrošiti 58 milijardi dolara
Foto: Agencije
Izraelska centralna banka snizila je jučer kratkoročne kamatne stope prvi put u gotovo četiri godine, pozivajući zakonodavce da obuzdaju potrošnju koja je naglo porasla od početka oružanog sukoba s Hamasom.

Objašnjavajući snižavanje kamatnih stopa za četvrtinu postotnog boda, na 4.5 posto, centralna banka istaknula je slabiji privredni rast, popuštanje inflacije i stabilizaciju finansijskih tržišta od izbijanja rata početkom oktobra.

Guverner Yaron rekao je da će dinamika smanjenja kamatnih stopa djelomično ovisiti o fiskalnoj politici.

Odbrambeni i civilni troškovi rata dostići će 210 milijardi šekela (58 milijardi dolara) i bit će "teret budžetu" koji treba ublažiti smanjenjem potrošnje na područjima koja nisu ključna za rat i povećanjem prihoda, rekao je Yaron novinarima.

Ministarstvo finansija procjenjuje da će budžetski deficit mjeren udjelom u BDP-u iznositi u 2024. oko šest posto.

Godišnja stopa inflacije smanjiila se u novembru za 0.4 postotna boda, na 3.3 posto, ali je i dalje iznad ciljanog raspona od jedan do tri posto.

Bančini stručnjaci potvrdili su procjene prema kojima je izraelska privreda u 2023. porasla za dva posto, a istu stopu rasta trebala bi zadržati i u 2024. godini, objavila je banka. U 2025. aktivnost bi po njihovim izračunima trebala porasti pet posto.

Inflacija bi se ove godine trebala smanjiti na 2.4 posto, a kamatne stope trebale bi biti snižene sa četiri na 3.75 posto.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo