29.12.2023 / 12:04 Svijet - Zračne snage

NATO presreo ruske vojne avione 300 puta ove godine

NATO presreo ruske vojne avione 300 puta ove godine
Foto: NATO

Tokom 2023. godine, NATO zračne snage širom Evrope su se kretale više od 300 puta kako bi presrele ruske vojne avione koji su se približavali vazdušnom prostoru Alijanse, a većina presretanja se dogodila iznad Baltičkog mora.

NATO ima stalne misije zračne policije koje pozivaju savezničke avione da se uspinju kada postoje znakovi da se ruski vojni avioni približavaju savezničkom zračnom prostoru na nepredvidive načine.

Duž istočnog krila NATO-a, ruski vojni avioni imaju historiju da nisu odašiljali transponderski kod koji ukazuje na njihovu poziciju i visinu, nisu podnosili plan leta, niti su komunicirali sa kontrolorima letenja. Velika većina zračnih susreta između NATO i ruskih aviona bila je sigurna i profesionalna. Probijanje vazdušnog prostora NATO-a od strane ruskih vojnih aviona ostalo je rijetko i uglavnom kratkog trajanja.

- Rat Rusije protiv Ukrajine stvorio je najopasniju bezbednosnu situaciju u Evropi u poslednjih nekoliko decenija“, rekao je vršilac dužnosti portparola NATO-a Dylan White.

- NATO borbeni avioni dežuraju 24 sata, spremni da se ukrcaju u slučaju sumnjivih ili nenajavljenih letova u blizini vazdušnog prostora naših saveznika. Air policija je važan način na koji NATO obezbjeđuje sigurnost za naše saveznike, dodao je on.

Nakon ruskog rata u Ukrajini, NATO je značajno ojačao svoju protivvazdušnu odbranu na svom istočnom krilu, uključujući više borbenih aviona, osmatračkih letova i kopnene vazdušne odbrane. Nakon ponovljenih ruskih udara na ukrajinsku infrastrukturu vrlo blizu teritorije NATO-a, saveznici su rasporedili dodatne borbene avione u Rumuniju.

U oktobru, nakon puknuća podmorskih cjevovoda u Baltičkom moru, NATO je poslao dodatne kapacitete u region. NATO je ove godine održao i svoju najveću zračnu vježbu do sada, sa preko 250 obuke aviona za kolektivnu odbranu Alijanse tokom „Air Defender 23“.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo