23.12.2023 / 23:48 Regija - Sigurnosne provjere

KFOR patrolira na sjeveru Kosova nakon navoda da se priprema novi napad

Vojnici KFOR-a patroliraju u blizini Leposavića, oglasila se danas ova misija NATO-a, i to svega par sati nakon optužbi iz Prištine o navodnim planovima Milana Radoičića da izvrši novi napad na Kosovu.

 

- Američki vojnici dodeljeni Regionalnoj komandi KFOR-a Istok (RC-E) vrše sigurnosnu patrolu u blizini Leposavića, poručili su iz KFOR-a.

Naglasili su da je ova misija NATO-a u potpunosti fokusirana na svakodnevnu implementaciju svog mandata – zasnovanog na Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN 1244 iz 1999 – da osigura sigurno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanja, piše Kossev.

Ujedno su objavili više fotografija na kojima se vide vojnici KFOR-a kako patroliraju sa dugim cijevima i opremom.

Objava KFOR-a uslijedila je svega par sati nakon što je kosovski premijer, Albin Kurti, optužio nekadašnjeg potpredsjednika Srpske liste, Milana Radoičića, koji je preuzeo odgovornost za dešavanja u Banjskoj 24. septembra, da priprema nove napade, koristi poligone vojske Srbije za obuke, održava sastanke sa visokim zvaničnicima BIA-e, te firmu čiji je formalni vlasnik bio do skorije u Novom Pazaru koristi za skladištenje oružja ali i „pružanje utočišta“ grupi koja se 24. septembra sukobila sa Kosovskom policijom. Ujedno je još jednom u sve to upleo zvanični Beograd.

Direktor Kancelarije za KiM je odmah u ime Beograda i samog Radoičića demantovao navode o bilo kakvoj pripremi napada i optužio Kurtija za laži i obmanu.

- Kada je riječ o Milanu Radoičiću, nadležni državni organi, odnosno MUP, rade svoj posao, ja vam ovdje garantujem da nikakvih napada neće biti. Mi smo pravna država i ozbiljno i odgovorno se ponašamo, poručio je Petković.

Podsjetimo, NATO je nakon dešavanja u Banjskoj 24. septembra uvećao svoje prisustvo na Kosovu, prvenstveno na sjeveru Kosova, gdje su ujedno povećali broj patrola u pograničnom dijelu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo