17.12.2023 / 22:30 Regija - Vijesti.ba uživo

Pobjeda Vučićeve stranke u Srbiji, vode i u Beogradu

Pobjeda Vučićeve stranke u Srbiji, vode i u Beogradu
Foto: Screenshot
Građani Srbije danas su glasali za poslanike Narodne skupštine i parlamenta Vojvodine, odbornike skupštine Grada Beograda i još 64 lokalna parlamenta.

00.00 - SNS proglasio pobjedu u Beogradu, opozicija ne priznaje rezultate

Na osnovu 90,2 odsto uzorka CeSID/IPSOS-a lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" osvojila je 46,3 odsto glasova odnosno 128 mandata.

Na drugom mjestu je "Srbija protiv nasilja" sa 23,6 odsto ili 65 mandata.

Prethodno je predsjednik Srbije i bivši lider Srpske napredna stranke Aleksandar Vučić izjavio kako lista ove partije "Srbija ne sme da stane" ima 46,5 odsto na republičkom nivou, a "Srbija protiv nasilja" 23,5.

Sa druge strane, koalicija "Srbija protiv nasilja" ne priznaje projekcije koje je iznio Aleksandar Vučić za beogradske izbore. Podsjetimo, Vučić je prema toj projekciji naveo da "Srbija ne sme da stane" u Beogradu ima 38,5 odsto glasova, a "Srbija protiv nasilja" 35 posto.

Aleksić je tokom obraćanja novinarima istakao da se u Beogradu još broje glasovi, te da su u ovom momentu ove dvije liste gotovo izjednačene.

"Nema govora u ovom trenutku o pobjedi SNS-a u Beogradu", rekao je tom prilikom Aleksić.

23.00 - Dačić: Želim čestitati Aleksandru Vučiću i njegovoj listi na apsolutnoj pobjedi.

Izbori su prošli u demokratskom duhu, bez incidenata i to je za pohvalu. Spremni smo na koaliciju i nastavak saradnje sa SNS-om na svim nivoima, naravno ako oni to budu željeli. Nisam zadovoljan našim rezultatima.

22.55 - Srbija protiv nasilja: Vjerujemo u pobjedu u Beogradu

Peđa Mitrović, glasnogovornik opozicione liste Srbije protiv nasilja rekao je: "Rezulat SNS je bolji nego što smo očekivali, ali i dalje očekujemo pobjedu u Beogradu".

"Ovo su dobri rezultati za našu koaliciju i ono što je za nas ključno je da mi vjerujemo u pobjedu u Beogradu", rekao je Mitrović.

Vučić je objavio kako vjeruje da će SNS biti relativni pobjednik izbora i u Beogradu. Mitrović kaže kako bi ipak pričekao da se prebroje glasovi. Zbog nepravilnosti tokom izbornog dana, Mitrović najavljuje prigovore i kaznene prijave.

22.30 - U izbornom štabu SNS-a obratio se Aleksandar Vučić.

On je na početku rekao da je njegova lista osvojila apsolutnu većinu na pokrajinskim izborima Vojvodini. Tamo će od 120 odbornika SNS imati između 67 i 69 poslanika.

- Na osnovu uzorka od 76 posto glasova, SNS ima 46,5 posto, Srbija protiv nasilja 23,5, Ivica Dačić 6,5 posto, Nada 4,9, doktor Nestorović 4,7 posto, rekao je Vučić.

On je rekao da će imati više od 127 mandata, odnosno apsolutnu većinu.

Potom je iznio rezultate za Beograda.

- Lista SNS je osvojila 38,2 posto i pobjednički je lista. Na 35 posto je Srbija protiv nasilja, na 6 posto je Nada, na 5,4 SPS i na 5,1 Nestorović. Kada su u pitanju mandati rekao je da će vlast zavisiti od toga s kim će ići Nestorović koji ima 5 mandata, rekao je Vučić.

22.22 - Kako će izgledati raspodjela mandata u Skupštini Srbije – prema preliminarnim rezultatima

Prema prognozama, najviše poslanika u Skupštini Srbije imaće lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", a za njom je "Srbija protiv nasilja" sa 23 odsto.

Na trećem mjestu je lista Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, a za njima su NADA i lista „Mi – glas naroda“.

Pogledajte koliko će svaka od njih imati mandata, prema preliminarnim rezultatima.


Foto: Lazar Lazić / N1



22.07 - Stigli i prvi rezultati za Vojvodinu: SNS prva sa 49 odsto

Prema rezultatima RIK na 57 obrađenih biračkih mjesta u Vojvodini, lista "Aleksandar Vučić - Vojvodina ne sme da stane" je na 49,23 odsto.

Druga lista je Savez vojvođanskih Mađara sa 17,09.

Zatim ide "Srbija protiv nasilja" sa 12,49 odsto.

Socijalisti su na 5,01 odsto, a koalicija "Nada za Srbiju" ima 3,44 odsto glasova.

21.45 - CeSID/IPSOS: SNS vodi sa 46,6 posto, druga "Srbija protiv nasilja" sa 23 odsto

Na osnovu obrađenih 65,1 posto uzorka CeSID/IPSOS-a objavio je da lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" osvojila 46,6 odsto glasova odnosno 129 mandat u srpskom parlamentu. Na drugom mjestu je "Srbija protiv nasilja" sa 23 posto ili 63 mandata.



Treću poziciju zauzima koalicija oko SPS-a sa 6,9 posto ili 19 mandata. Koalicija NADA osvojila je 4,9 posto ili 13 mandata.

Cenzus, prema ovim projekcijama, prolazi i lista "Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda" sa 4,8 posto glasova, odnosno 13 mandata.

21.30 -
Prema podacima SNS-a, Lista "Srbija protiv nasilja" ima 23 posto, a SPS 6,5 posto.



21.25
- U štabu SNS-a obratila se Ana Brnabić. Ona je ponovila riječi Vučića: Dobrodošli na slavlje.

Ona je saopštila da njihova lista, na 50 posto uzorka, ima 47,1 posto glasova.

Rekla je da će SNS sam imati više od 125 mandata.

Na pressu je i ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić.



Kada je u pitanju Beograd, Brnabić je rekla da rezultati tek stižu.

- Opozicija izmišlja i želi da proglasi pobjedu, rekla je Brnabić.

21.23 -
Srđan Bogosavljević iz agencije za istraživanje javnog mijenja “Ipsos adrija“ rekao je za RTS da se u ovom trenutku može reći da je lista Srpske napredne stranke osvojila najviše glasova, a da je opoziciona "Srbija protiv nasilja" na drugom mjestu.

Naglašava da se još čeka uzorak iz Beograda, koji će utjecati na ukupnu sliku.

21.22 - Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić glasao je u Srbiji, i to na parlamentarnim i beogradskim izborima i time se pohvalio na društvenim mrežama.

Na mreži X objavio je i da se nalazi u štabu SNS-a. Nešić je dao otvorenu podršku Aleksandru Vučiću.



21:10 -
Iz RIK-a su poručili da će preliminarni rezultati biti uživo objavljivani na zvaničnoj stranici Komisije. 

21.05 - Vučić: Pobjeda će biti uvjerljivija od svih prognoza

Aleksandar Vučić je, kako javlja reporterka Danas.rs iz štaba SNS-a, izašao pred novinare i rekao da će pobjeda biti uvjerljivija nego što su sve prognoze pokazivale. Poručio je kako ova stranka ima apsolutnu većinu u Skupštini Srbije.

20.52
- Grenell: Izbori u Srbiji važni za srpski narod, ali i za cijelu regiju

Bivši specijalni izaslanik SAD-a za dijalog Beograda i Prištine Richard Grenell na X-u je napisao kako su današnji izbori u Srbiji vrlo važni za srpski narod, ali i za cijelu regiju.

- Američko-srpski odnos jako je važan za Ameriku - moramo nastaviti sadašnjim putem pomaganja Srbiji da se udalji od Rusije prema Zapadu. Ostvarili su dramatičan napredak tokom posljednjih godina i dok mi još imamo posla, Kina postaje još agresivnija u regiji, kaže Grenell.

- Rekordan je broj međunarodnih promatrača za današnji rekordni odaziv. Svijet gleda! Ni od koga ne smije biti nasilja ni destabilizacije. Neka se demokratski proces odvija mirno, poručio je Grenell.


20.50
- Predsjednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević rekao je na konferenciji za novinare da se prvo otvaraju glasačke kutije i prebrojavaju glasovi za parlamentarne izbore, a zatim za pokrajinske i lokalne izbore.

20:45
- Predstavnik opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" Peđa Mitrović saopštio je da su svi izgledi takvi da će odnijeti pobjedu U Beogradu, jer je izlaznost na mjestima gdje je opozicija prošle godine odnijela pobedu porasla u ovim izbornom procesu.

Također, na mjestima tamo gde je prošle godine SNS odnio pobjedu, izlaznost je manja u poređenju sa prošlogodišnjim izborima, rekao je on.

20.24 - Iz štaba opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" rekli su da je tokom dana zabilježeno preko 450 primjera kršenja izbornih prava, te da je Arena bila "sabirni centar fantomskih igrača".


"Naši pravni timovi ulažu veliki napor da obrade sve slučajeve. Ali postoje i pozitivni primjeri - dijaspora nikad nije uvjerljivije glasala za demokratsku opciju. Svi su izgleda da ćemo u Beogradu pobjediti", saopćili su oni.

20.10 -
Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) saopštio je podatke o izlaznosti do 19 sati.

Do 19 sati je na parlamentarne izbore na nivou Srbije izašlo 55,5 odsto građana sa pravom glasa (margina greška 0,9%)....

Posted by CRTA on Nedjelja, 17. decembar 2023.

Prema tim podacima, ukupna izlaznost u Srbiji na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima do 19 sati iznosi 55,9 odsto.

Poređenja radi, prošle godine u isto vrijeme, izlaznost je bila 54,6 odsto, prema podacima CeSida.

20.03
- Iako su birališta zatvorena u 20 sati, kako javlja RTS i dalje su redovi na pojedinim biračkim mjestima.

Svi koji su se zatekli na biračkom mjestu u trenutku zatvaranja birališta mogu glasati.



20.01
- Vučić stigao u izborni štab SNS, Brnabić se obraća javnosti za pola sata

Većina birališta u Srbiji zatvorena je u 20 sati. Na nekim mjestima, zbog gužvi, se još uvijek glasa. Izborni dan u Srbiji obilježili su incidenti na biralištima, kupovina glasova i nelegalno unošenje glasačkih listića na biračko mjesto.

U izborni štab Srpske napredne stranke stigao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije i bivši predsednik te stranke. Prema najavama, premijerka Srbije Ana Brnabić javnosti bi se trebala obratiti oko 20:30 sati.

19.59 - CESID: U Srbiji do 19 sati glasalo 55,9 posto birača

Centar za slobodne izbore i demokraciju (CeSID) objavio je podatke o izlaznosti do 19 sati. Prema tim podacima, ukupna izlaznost u Srbiji na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima do 19 sati iznosi 55,9 odsto.

Usporedbe radi, prošle godine u isto vrijeme, izlaznost je bila 54,6 posto.

19.58
- RIK: Preliminarni rezultati u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mjesta

Predsjednik Republičke izborne komisije Srbije Vladimir Dimitrijević izjavio je večeras da će po zakonu preliminarni rezultati glasanja biti saopšteni u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mjesta.

Na pitanje novinara na konferenciji za novinare RIK-a kada se može očekivati da RIK objavi preliminarne rezultate, Dimitrijević je rekao: Što se tiče preliminarnih rezultata, u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, RIK je obavezna da utvrdi preliminarne rezultate u roku od 24 časa od zatvaranja biračkih mjesta. Dakle, taj krajnji zakonski rok jeste nešto poslije 20 časova sutra, dakle ponedjeljka".

Na konstataciju novinara da RIK neće večeras objavljivati preliminarne rezultate, on je rekao da RIK to ne može da uradi ako postupa po zakonu.

- Po zakonu rok je 24 časa, dok se utvrde svi rezultati glasanja sa biračkih mjesta i budu verifikovani kroz Republički zavod za statističku obradu - rekao je Dimitrijević.

On je rekao da je hipotetički moguće izaći sa preliminarnim rezultatima i za dva sata, ali da neće biti unijeti rezultati.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević je objasnio da se primjenjuje nova tehnologija sa video bimovima u RIK-u.

- Na video bimovima od početka unosa materijala imate podatke u realnom vremenu. Pa sad, do momenta u kome gledate, unijeta je neka količina izbornog materijala i na osnovu te količine vidite kakav je rezultat. Ali ti rezultati su samo možda indikativni, recimo, poslije unesenog 30 ili 40 odsto materijala. Ali, to nisu preliminarni rezultati - rekao je Dimitrijević.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo