05.12.2023 / 21:24 BiH - Foto

Studenti oživjeli sjajnu priču o staroj hidroelektrani u Banjoj Luci

Jedna od najstarijih hidroelektrana na Balkanu izgrađena još 1899. godine od strane Trapista, katoličkog reda sveštenika, skoro već pola vijeka ne služi svojoj svrsi.

Banja Luka je upravo zbog ove hidroelektrane bila među prvim gradovima koji su u to vrijeme imali struju, dok je danas ona samo predmet ideja i planova na koji način bi se mogla nastaviti njezina funkcija.

Jednima služi kao idealno mjesto za ribolov, a drugi njen prostor vide kao zanimljvo mjesto za fotografisanje, ali postoje i oni koji gaje nadu u njenu revitalizaciju.

Među njima su studenti Arhitektonskog-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjoj Luci, Isidora Komljenović, Anastasija Šarenac, Aleksandar Marić i Nemanja Petković koji su iskoristili priliku da u saradnji sa prof. dr Milijanom Okilj i Milicom Malešević, višim asistentom, na semestralnom zadatku u okviru predmeta 'Revitalizacija graditeljskog nasljeđa' predstave plan na koji način bi se mogla obnoviti stara hidroelektrana u Delibašinom selu.

Ovim projektom učestvovali su u konkurenciji za nagradu Student Honorable Mention zajedno sa 19 pozvanih srednjoevropskih i drugih fakulteta, a on ukazuje na sve vrijednosti i potencijal nekadašnje hidroelektrane za razvoj u funkciji kulture, edukacije, turizma i rekreacije.

„Idejni projekat smo aplicirali na Piranske dane arhitekture 2023. gdje je naš rad i još jedan izabran da predstave Piranu ispred našeg fakulteta AGGF.“ rekao je jedan od autora pobjedničkog projekta „Hidroelektrana i Mlin kulture“, Aleksandar Marić.

Ovakav projekat trenutno je samo poznat kao ideja koju fakultet svake godine organizuje kako bi se pružila prilika mladim budućim arhitektama da pokažu svoje stečeno znanje. Međutim, još nije poznato da li će se preduzeti konkretni koraci povodom ovih ideja s obzirom da i prethodne tri generacije predlažu svoja rješenja upravo za ovaj objekat, što dodatno naglašava njegov potencijal i vrijednost.

I. P

(Vijesti.ba)

Izdvajamo