05.10.2024 / 18:40 BiH - Novi podaci

Nađeno još tijela: Porastao broj mrtvih u Jablanici i Konjicu

Nađeno još tijela: Porastao broj mrtvih u Jablanici i Konjicu
Foto: Vijesti.ba
Prema službenim podacima iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, broj smrtno stradalih osoba na poplavom pogođenom prostoru HNK s današnjim je danom porastao na 15 mrtvih.

Spasioci su, pretražujući terene Konjica i Jablanice, pronašli još dva beživotna tijela, jedno u Buturović Polju, drugo na području Donje Jablanice.

Najteža situacija je u Donjoj Jablanici gdje je stradalo, za sada, 12 osoba. Snimci koje je dronom zabilježila ekipa Vijesti.ba dan nakon tragedije, najbolje pokazuju pune razmjere katastrofe. Na snimcima se vidi porušeno mjesto, obližnjeg kamenolma, magistralne ceste, Komadinovog vrela ...



JP Ceste Federacije BiH sinoć su već riješile zatrpavanje puta M17, kada je u pitanju Komadinovo Vrelo, što je omogućilo da iz pravca Mostara stigne pomoć za Donju Jablanicu.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Vijesti.ba (@vijesti.ba)


Jasno se vidi povlačenjem dijela vode i uklanjanje prvog sloja nakupljenog materijala, mulja i kamenja.  Mještani Donje Jablanice koji su izgubili komšije, rođake i imovinu, danas obilaze uništeno naselje u nadi da će ipak neko od nestalih biti pronađen živ.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Vijesti.ba (@vijesti.ba)


Volonteri iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine stigli su u Jablanicu kako bi dopremili pomoć ugroženim građanima, ali i pomogli službama u čišćenju ovog mjesta.  Ekipe civilne zaštite, Oružanih snaga i drugih službi su na terenu od sedam sati jutros i rade na pronalasku nestalih i otkopavanju ruševina ispod kojih se sumnja da ima ljudi.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo