05.10.2024 / 19:01 BiH - Plenković objavio

Hrvatska daje BiH 10 miliona eura za sanaciju šteta od poplava

Hrvatska daje BiH 10 miliona eura za sanaciju šteta od poplava
Andrej Plenković / Arhiv
Danas je održana 29. telefonska sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je donesena Odluka o upućivanju humanitarne pomoći stanovništvu na poplavama pogođenim područjima u Bosni i Hercegovini.

Vlada Republike Hrvatske je, uzimajući u obzir razmjere prirodne katastrofe u BiH, odlučila alocirati sredstva u iznosu od 10 miliona eura kako bi se pružila hitna pomoć u sanaciji posljedica poplava te pomoglo obnovi infrastrukture i osiguralo osnovne potrepštine za stradale i evakuisane. Ova finansijska pomoć bit će upućena Vijeću ministara BiH za potrebe pomoći stanovništvu u područjima pogođenim poplavama.

Ujedno, Vlada zadužuje tijela državne uprave da, u okviru svojih nadležnosti, razmotre mogućnosti i poduzmu odgovarajuće korake pružanja pomoći stanovništvu u područjima pogođenim poplavama, a shodno zahtjevu o traženju međunarodne pomoći.

"Hrvatska snažno stoji uz susjednu i prijateljsku Bosnu i Hercegovinu, koja je pogođena katastrofalnim poplavama. Uz finansijsku pomoć u iznosu od 10 miliona eura, Hrvatska aktivno sudjeluje i u slanju spasilačkih timova te opreme potrebne za sanaciju terena, a ostaje spremna i otvorena za sve druge oblike pomoći shodno potrebama vlasti BiH. Još jednom izražavamo solidarnost i duboko suosjećanje sa svima pogođenima ovom teškom tragedijom“, kazao je Andrej Plenković.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo