16.11.2023 / 13:56 Regija - Hrvatski premijer

Plenković: Posjetio sam Banožića, i dalje je na intenzivnoj njezi

Plenković: Posjetio sam Banožića, i dalje je na intenzivnoj njezi
Foto: Davorin Višnjić / Pixsell
U Zagrebu se danas održava sjednica vlade.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković se na početku obraćanja osvrnuo na saobraćajnu nesreću bivšeg ministra Marija Banožića.

Izrazio je saučešće porodici poginulog Privlačanina. Otkrio je i kako su ministar zdravstva Vili Beroš i on jutros u Osijeku posjetili Banožića.

"Pregršt je bilo dešavanja. Najprije da se još jednom osvrnem na tragičnu nesreću koja se dogodila u subotu u kojoj je, nažalost, smrtno stradao Goran Šarić, izražavamo još jednom saučešće porodici, a teško je povrijeđen ministar Banožić. Jutros smo ministar Beroš i ja bili u Osijeku, i dalje je na intenzivnoj njezi, ali se oporavlja i mi mu želimo brz oporavak", kazao je na početku sjednice premijer Andrej Plenković.

Govorio je i o izboru novog ministra odbrane, danas potvrđenog u Saboru, Ivanu Anušiću. Zahvalio mu je što je prihvatio funkciju te rekao kako je siguran da će Anušić pridonijeti radu Vlade i na najbolji način voditi MORH.

EK je jučer objavio jesenske gospodarske prognoze i potvrdio očekivanja da će Hrvatska biti među članicama s najvećim rastom BDP-a. Plenković je rekao kako i EK i agencije za kreditni rejting naglašavaju da je smanjenje javnog duga u BDP-u dobar korak.

Brži rast EK predviđa samo Malti.

“Želimo kvalitetno nastaviti apsorbirati evropske fondove koji su nam na raspolaganju”, rekao je predsjednik Vlade.

Plenković kaže kako Hrvatska može očekivati da se sljedeće godine u kreditnom rejtingu pojavi i slovo A te podsjetio da su 2016. bili četiri stepenice ispod današnjeg rejtinga.

Govoreći o povjerenju u javne financije, Plenković je podsjetio i na proces upisa trezorskih zapisa koji su otvoreni za građane do 20. novembra. Prema zadnjim informacijama, uplaćeno je 492 miliona eura trezorskih zapisa, a u kupovini je učestvovalo 25 hiljada građana. Zahvalio je Ministarstvu financija i FINA-i.

“Riječ je o još jednom važnom projektu gdje smo pokazali da s prinosom od 3,75 nudimo našim građanima način da ulože svoj novac, iskažu povjerenje prema državi i dobiju bolje uvjete nego u komercijalnim bankama”, rekao je premijer, prenosi Index.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo