13.11.2023 / 14:53 Ostali sportovi - Tuzla

Preminula Kadira Nukić višestruko nagrađivana najbolja sportistkinja BiH

Preminula Kadira Nukić višestruko nagrađivana najbolja sportistkinja BiH
Foto: Vijesti.ba

Danas je u 57. godini života preminula Kadira Nukić višestruko nagrađivana najbolja sportistkinja Bosne i Hercegovine u streljaštvu.

Kadira je pet puta proglašavana najboljom sportašicom u invalidnom sportu u gradu Tuzla. Kadira je do posljednjeg dana svog života bila promotor mira i suživota kroz sport, ne samo u Bosni i Hercegovini već i širom svijeta.

Od Kadire su se oprostili prijatelji iz UG Lotos.

-Kadira je bila dugogodišnja aktivistica u Informativnom centru za osobe sa invaliditetom „Lotos“, draga prijateljica, odgovorna majka, podrška svima koji su je trebali. Kao što je slučaj sa svim velikim ženama, živjela je dostojanstveno, preživjela golgotu Srebrenice i našla snage da nastavi živjeti.Bila je vrhunska sportistkinja. Bila je podrška svima, naročito djevojkama i ženama sa invaliditetom. Pokret osoba sa invaliditetom izgubio je vrijednu aktivisticu, ali iako više nije s nama, uspomene na njen aktivizam, hrabrost, posvećenost, uvijek će ostati inspiracija generacijama aktivistkinja i aktivista u pokretu osoba sa invaliditetom. Neka ti je vječni rahmet i laka zemlja bosanska, draga naša Kadira,  naveli su Kadirini prijatelji iz Udruženja Lotos.

Dženaza Kadiri Nukić bit će klanjana sutra u 13:30 sati u Živinicama.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo