02.10.2024 / 14:01 Ostali sportovi - Mesihović sa Deliahmetovićem

'Sportske igre mladih' stvaraju neraskidiva prijateljstva i razvijaju sportski duh

'Sportske igre mladih' stvaraju neraskidiva prijateljstva i razvijaju sportski duh
Foto: FENA

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Adna Mesihović upriličila je sastanak s predsjednikom Organizacionog odbora Sportskih igara mladih za BiH Harisom Deliahmetovićem, s kojim je razgovarala o planovima za organizaciju Igara u 2025. godini, kada se obilježava i 15 godina postojanja, a očekuje da će ova jubilarna godina donijeti još više takmičarskih sadržaja, uz nova upoznavanja i druženja.

Sportske igre mladih su najveća amaterska sportska manifestacija u Evropi, koja pruža djeci i mladima iz cijele Bosne i Hercegovine mogućnost da se, potpuno besplatno, takmiče u 10 različitih sportova.

Tokom prethodnih 14 godina, na Igrama je učestvovalo više od 582.000 mališana u našoj zemlji. Igre se održavaju u čitavoj regiji, te su do sada okupile 3.088.000 učesnika. Podržane su od mnogih međunarodnih institucija, kao što su Vijeće Evrope, Europski parlament, Međunarodni olimpijski komitet, UEFA, te od brojnih ambasada.

Ministrica Mesihović je pohvalila dosadašnju organizaciju Igara, te istakla da je važno da projekti koji su podržani i prepoznati od mnogih međunarodnih institucija, budu i prepoznati od institucija u Kantonu Sarajevo.

- Drago mi je da svi talentirani dječaci i djevojčice Kantona Sarajevo imaju priliku da uz takmičenja, stvaraju neraskidiva prijateljstva i razvijaju sportski duh. Nadamo se da će ovaj projekt i dalje imati snažnu podršku kako bi nastavio ispunjavati misiju stvaranja i njegovanja prijateljskog i fer okruženja za sve učesnike - zaključila je ministrica Mesihović, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

 

(Vijesti.ba  / FENA)

 

Izdvajamo