13.11.2023 / 12:36 Politika - Reakcije

Video / Ademović: Pismo iz RS puno neistina

Video / Ademović: Pismo iz RS puno neistina
Foto: Vijesti.ba

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Kemal Ademović održao je danas konferenciju za medije povodom održavanja 105. Rose-Roth seminara PS NATO-a.

Predstavnici iz manjeg bh. entiteta RS nisu prijavili svoje prisustvo, kazao je Ademović.

“Danas smo u situaciji da umjesto MAP-a, imamo ANAP, postoje opstrukcije, iako je ovaj seminar verifikovan u proceduri, u Parlamentarnoj skupštini BiH, što uključuje kolegije. Imamo situaciju u kojoj, pored Željke Cvijanović, još neki kadrovi iz reda srpskog naroda, se vjerovatno neće odazvati, jer vidim to po ovim potvrđenim terminima, nisu potvrdili prisustvo”, kazao je Ademović.

Kada je riječ o članstvu BiH u NATO, dijalog je ključan, smatra Ademović.

“Ministarstvo odbrane i parlamentarna Komisija za NATO rade ono što je u ANAP-u. Činjenica je da mi nemamo zajedničko gledanje na budućnost BiH u NATO. Mi ne potenciramo u ovom momentu i ne zaključujemo da je BiH sigurno članica NATO-a, da ćemo to uraditi sutra ili za godinu. Mi nastojimo da kroz razgovor, dogovor, a u konačnici možda i neki referendum građana, damo zadnju riječ o tome. Ova geopolitička situacija nam ne ide u prilog. Ovaj seminar koji je puno ranije zakazan dolazi u tako jednoj otežanoj sigurnosnoj situaciji", rekao je Ademović.

Ademović je govorio o pismu bh. parlamentaraca iz RS-a.

"Ovi kadrovi koji su, braneći Dodika od daljnjeg procesuiranja vjerovatno, posegnuli za tim da konstruišu jedno pismo koje ima previše pretpostavki, neistina, koje s jedne strane je retorika i pokušaj prikazivanja stanja onakvo kako nije, ne služi njima na čast. To je usložnjavanje postojeće političke situacije sasvim sigurno”, izjavio je Ademović.

Ademović nije mogao potvrditi ranije najavljeni dolazak generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Podsjećamo, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine (PSBiH) bit će domaćin 105. Rose - Roth seminara koji će, u organizaciji Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO), biti održan od 14. do 16. novembra 2023. godine.

Očekuje se da će seminar, čija glavna tema nosi naslov „Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan u nestabilnom međunarodnom sigurnosnom okruženju“, okupiti više od 120 parlamentaraca iz država članica NATO-a i partnerskih zemalja, kao i predstavnike međunarodnih organizacija, eksperte i predstavnike nevladinog sektora.

Programom je predviđeno da trodnevni seminar danas otvori predsjedavajući Doma naroda i predsjedavajući Delegacije PSBiH u PSNATO-a Kemal Ademović.

Parlamentarcima i drugim učesnicima seminara obratit će se i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, kao i visoki zvaničnici PSNATO-a.

Najavljena je rasprava o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, o odnosima BiH sa NATO-om i Evropskom unijom, o sigurnosnim izazovima u Jugoistočnoj Evropi, kao i o utjecajima i posljedicama rata Rusije protiv Ukrajine za države ovog regiona.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo