04.10.2024 / 12:13 Politika - Vanredni press

CIK o mogućoj odgodi izbora: Čekaju nas besane noći!

CIK o mogućoj odgodi izbora: Čekaju nas besane noći!
Foto: Arhiva
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine održala je danas vanrednu konferenciju za medije na kojoj se govorilo o mogućoj odgodi lokalnih izbora u područjima pogođenim poplavama.

"Primamo informacije od općinskih i gradskih komisija. Tu odluku možemo donijeti danas, sutra ili na dan izbora. Nama je u ovom momentu najugroženija Jablanica. U ovom momentu, pošto nemam komepletan pregled, ne bih davala više informacija", kazala je Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a te dodala:

"Jablanica je trenutno najveći problem. Pratimo razvoj situacije, mislim da ćemo imati nekoliko besanih noći prije dana izbora da bismo bili sigurni kako je najbolje postupiti i šta je realno u ovom momentu. Ali, kad dogodite izbore, imate rok u kojem morate provesti te odgođene izbore."

"Upućujem poziv biračima da izađu na izbore i glasaju, da provjere svoje biračko mjesto. To mogu uraditi putem web stranice, ali i viber chat box-a. Izbornoj administraciji želim uspješnu provedbu, a svim političkim subjektima što bolji rezultat", kazala je Hadžiabdić.

Podsjetit ćemo, poplavljena su brojna područja širom Hercegovine i Srednje Bosne, dok je najteže stanje u Jablanici.

Prema fotografiji zabilježenoj kod popularnog restorana "Komadinovo vrelo", vidljivo je da je cesta potpuno nestala uslijed bujica i odrona koji su pogodili područje Jablanice. Potpuno je stradao i restoran.

Zbog velikih bujica i odrona, ugroženo je mnogobrojno stanovništvo, a prema dostupnim informacijama, ima veliki broj povrijeđenih i nestalih osoba. Potvrđeno je i nekoliko smrtnih slučajeva.

Situacija se i dalje ne smiruje, a stanje na cestama ostaje promjenjivo. Iz BIHAMK-a upozoravaju vozače da budu maksimalno oprezni prilikom vožnje, dok je Vlada HNK upozorila građane da ne kreću na put prema Jablanici i Konjicu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo