09.11.2023 / 12:41 Regija - Jeffrey Hovenier

Ustavni sud Kosova ima zadnju riječ o nacrtu statuta ZSO

Ustavni sud Kosova ima zadnju riječ o nacrtu statuta ZSO
Foto: FENA

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Jeffrey Hovenier kazao je u četvrtak u Prištini da je novi nacrt statuta Zajednice srpskih općina (ZSO) u skladu s kosovskim Ustavom ali da će o njemu zadnju riječ imati Ustavni sud.

"Podsjetit ću na stav Sjedinjenih Američkih Država da ZSO treba biti u skladu s ustavnim okvirom i da nema izvršne ovlasti. Kao što je premijer Kurti rekao u parlamentu prošli tjedan, ovaj nacrt će ići na Ustavni sud prije nego što se provede", rekao je između ostalog Hovenier na konferenciji za novinare u Prištini.

Spomenuti nacrt su tokom posjeta Prištini prezentirali članovi visokog izaslanstva Europske unije, SAD-a, Njemačke, Francuske i Italije, a posebni predstavnik Europske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak utorak je razgovarao sa zamjenikom kosovskog premijera Besnikom Bislimijem i čelnicima opozicionih stranaka na Kosovu o tom nacrtu statuta.

Kosovski premijer Albin Kurti prošle sedmice je izjavio da je novi nacrt statuta za formiranje Zadnjice srpskih općina pažljivo napisan i to u skladu sa slovom i duhom Ustava, ali da još nije službeno prihvatio dokument koji bi Srbima na Kosovu dao veću autonomiju.

No tekst novog, kako iz Europske unije tvrde „modernog nacrta“ statuta Zajednice srpskih općina još nije prezentiran javnosti a američki veleposlanik tvrdi kako nema tajni već da su to diplomatska pitanja u korist procesa.

Također i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je kako u javnosti ne može govoriti o detaljima nacrta statuta ZSO, ali da predstavlja dobar temelj za budućnost.

U Bruxellesu, 26. oktobra srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti na marginama samita EU-a satima odvojeno, ali bezuspješno razgovarali s čelnicima Njemačke, Francuske i Italije Olafom Scholzom, Emmanuelom Macronom i Giorgiom Meloni te s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, visokim predstavnikom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom i Miroslavom Lajčakom.

Evropska komisija u godišnjem izvješću sugerira da Srbija treba uložiti više napora i napraviti kompromise kako bi proces normalizacije odnosa s Kosovom krenuo naprijed, uz neophodnost ispunjavanja svojih obveza u okviru dijaloga, uz punu primjenu svih prethodnih sporazuma.

Normalizacija odnosa se naglašava kao "bitan uvjet na europskom putu obje strane", a EK poručuje da i Beograd i Priština, izostane li napredak, "riskiraju izgubiti važne prilike u odsustvu napretka".


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo