08.11.2023 / 20:00 BiH - Pozitivne priče

U Tuzlanskom postoji 85 hraniteljskih porodica: Djeca zavole svoje hranitelje

U Tuzlanskom postoji 85 hraniteljskih porodica: Djeca zavole svoje hranitelje
Foto: Fena
Na području Tuzlanskog kantona registrovano je 105 hraniteljskih porodica koje su prihvatile djecu bez roditeljskog staranja i stara i iznemogla lica.

Hraniteljskih porodica u kojima su zbrinuta djeca je 85, a 20 porodica brine o starim licima.

Smještaj djece migranata u hraniteljske porodice u FBiH, tema je današnjeg okruglog stola u Tuzli. Cilj je, djecu koja su bez roditelja, a došla su u našu zemlju iseliti iz migrantskih kampova i smjestiti u porodice.

„Mi trenutno nemamo niti jednog djeteta koje je ostvarilo uslove za ostanak u BiH, iz populacije azilanata ili migranata. Trenutno ova djeca su na proputovanju kroz TK i idu u prihvatilišta u drugim dijelovima naše zemlje. Ali ukoliko mi stvorimo uslove za njihovo smještanje u porodice bit će lakše i stranim organizacijama, a i našem nevladinom sektoru koji noću imaju dijete i ne znaju šta će s njim. Da ne govorimo za duži period. Ukoliko bi u tom trenutnku bila spremna porodica u sistemu socijalne zaštite koja bi zbrinula to dijete, to su značajne stvari.“ – kazala je Suada Selimović iz Udruženja za edukativnu i savjetodavnu podršku hraniteljstvu.

Nekoliko je uslova da bi jedna porodica mogla ući u sistem socijalne zaštite i prijaviti se za hraniteljstvo.

„Prije svega porodica mora biti sređena u smislu da nema nasilja u porodici, da je riješeno stambeno pitanje, posao. Sve hraniteljske porodice su u obavezi da prođu edukaciju na kojoj ih upoznamo kakva to djeca dolaze u te porodice, upoznamo ih da su to djeca koja su imala problema u vlastitim porodicama.“ – istakao je Elvir Čamdžić, socijalni radnik i jedan od trenera porodica koje postaju hranitelji.

Dobna granica za djecu koja se smiještaju u ovakve porodice je od rođenja pa do 18 godina, a ukoliko je u pitanju student onda se granica pomijera na 26 godina.

„Te porodice zavole tu djecu, to je ključ. A, djeca također se vežu za hranitelje i to je prava porodica u velikom broju slučajeva. Imamo slučajeva da djeca maturiraju, pa i prave svadbu iz hraniteljske porodice. Država, da tako kažem, pomaže takve porodice kroz naknadu koja se kreće od 550 pa do 600 KM mjesečno.“ – ističe Čamdžić.

Neke porodice u hraniteljstvu imaju i dvoje i više djece, a pravilo je da se braća i sestre ne razdvajaju, nego isključivo idu zajedno ukoliko se dese takvi slučajevi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo