05.10.2024 / 08:04 BiH - Online kapaciteti popunjeni

BH Pošte razmatraju izgradnju novog glavnog poštansko-logističkog centra

BH Pošte razmatraju izgradnju novog glavnog poštansko-logističkog centra
Foto: BH Pošte
BH Pošte u skladu sa sve izraženijim rastom broja pošiljaka i razvojem usluge brze pošte dostigla je svoje infrastrukturne maksimume zbog čega razmatraju i mogućnost izgranje novog glavnog poštansko-logističkog centra.

U tom pravcu, u potrazi su za izvođačem koji bi izradio studiju opravdanosti ulaganja u izgradnju Glavnog poštansko- logističkog centra, a za šta su planirali da izdvoje 95.000 KM bez PDV-a.

U opisu projektnog zadatka se navodi da je na tržištu poštanskih usluga BH Pošta vodeći poštanski operator među državnim kompanijama, kako u pogledu prihoda, tako i obima ostvarenih usluga i u pogledu informatizacije poslovnih procesa i nastupa na e-commerce tržištima. BH Pošta bilježi signifikantan rast obima usluge distribucije online kupljenih proizvoda koji u posljednje dvije godine iznosi 52%, što ukazuje na stalni rast i potrebu za daljim razvojem infrastrukture.

Navodi se i to da postojeći glavni poštanski centar Sarajevo egzistira od 2005. godine, sastoji se od četiri organizacione jedinice, a ima ulogu glavnog koordinacijskog čvorišta u prijenosu pošiljki između poštanskih jedinica, regionalnih centara, javnih poštanskih operatera te prema i od poštanskih operatora država cijelog svijeta. Pored glavnog centra, u objektu u Ulici Put života bb (između autobuske i željezničke stanice Sarajevo) smješten je i dio službi regionalnog centra pošta Sarajevo čija je ingerencija, između ostalog, organizacija rada poštanskih jedinica na području KS, prenosi Ekapija. Kako se dalje ističe, posebno interesantan u vezi sa predmetom ovog projektnog zadatak je pošta 71000 Sarajevo, smještena u istom objketu, čija je osnovna zadaća dostava do građana Sarajeva. Dakle radi se o centralizovanoj dostavi, koja iako predstavlja optimalan način u pogledu upravljanja kapacitetima i tokovima pošiljki sa porastom post express usluge kao i sa razvojem grada sve više ističe ograničenje takvog rada sistema.

- Naše analize i razmatranja mogućih pravaca razvoja upućuju na potrebu da se eventualnom izgradnjom novog savremenog glavnog-poštanskog centra riješimo i važno pitanje decentralizovane dostave pošiljki brze pošte na području grada, a ogledalo bi se u organizaciji dvije centralizovane dostave, jedne za područje općine Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo i druge za općine Novi Grad i Ilidža - pojašnjeno je u projektnom zadatku.

Prema istom dokumentu ističe se da su ovi podaci bitni za razumijevanje tržišne pozicije BH Pošta te za izradu planova za proširenje i modernizaciju.

- Strategija razvoja i investicija u novu infrastrukturu trebala bi da omogući da se održi liderska pozicija na tršištu, poveća efikasnost operacija, te omogući bolje upravljanje rastućim volumenom poštanskih pošiljki.

Aktuelna situacija uzrokovana brzim razvojem usluge brze pošte rezultirala je dosegom graničnih mogućnosti postojećih kapaciteta i organizacije, i smatramo potrebnim istaći da je od krucijalne važnosti razmotriti ne samo povećanje kapaciteta, već i sva dostupna unaprijeđenja aktuelnih procesa kroz mehanizaciju, automatizaciju i informatizaciju, zatim i reorganizaciju te razmotriti i potrebu uvođenja ili razvoja novih usluga koje bi upotpunile ponudu.

Eventualna izgradnja novog glavnog-poštansko-logističkog centra nije samo odgovor na trenutna oganičenja kapaciteta, već i predividiva incesticija koja ima za cilj sagledavanje budućih potreba i mogućnosti širenja - dodaje se.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo