03.11.2023 / 16:13 BiH - Foto

UKC Tuzla i dalje bez aparata za radioterapiju: Pacijenti razočarani!

UKC Tuzla i dalje bez aparata za radioterapiju: Pacijenti razočarani!
Foto: Vijesti.ba
Univerzitetsko klinički centar u Tuzli još nije nabavio linerani akcelerator, odnosno, aparat za radioterapiju, a 106 pacijenata trenutno radioterapiju prima u Sarajevu, Mostaru i Zenici.
 

Aparat za radioterapiju od februara nije u funkciji u UKC-u Tuzla, a novi sa još tri prateća, nije nabavljen.


Onkološki pacijenti koji terapiju moraju primati u drugim gradovima rijetko žele izaći u medije. Jedan od onih koji će iz Teočaka putovati u Sarajevo da bi primao radioterapiju je Kadro Mustafić. Zbog teškog oboljenja raka debelog crijeva ovakav postupak liječenja mu teško pada.

- Umjesto da ovdje u Tuzli idem na zračenje pa na operaciju, ja sad moram u Sarajevo. Rekli su mi da moram tamo pronaći smještaj za 30 radnih dana, što je oko mjesec i po ili dva, ističe Mustafić.

Liječenje u Sarajevu iziskuje i određena sredstva koja Kadro nema, pa su za njegovo liječenje novac sakupljali prijatelji i komšije iz Teočaka.


- Ta organizacija „Srcem za Teočak“ mi je izašla u susret, raspisali su apel za pomoć, a narod se odazvao. Zahvaljujem se od srca, dodaje Kadro.

Problematika oko liječenja najtežeg oboljenja, na Kadru je ostavila posljedice i na fizičko ali i psihičko zdravlje.

- Vjerujte da sam gotov poludio. Moram potražiti i pomoć psihijatra. Šta ću. Uskoro trebam krenuti na terapije u Sarajevo i moram se na to skoncentrisati. A, da UKC Tuzla nema aparata o kojima se priča je sramota svih u Tuzlanskom kantonu, zaključuje ovaj onkološki pacijent.

U martu je Vlada TK doznačila osam miliona KM za nabavku linearno akceleratora, no tender je bio bezuspješan. Rješenje Ureda za žalbe obustavili su nabavku uređaja.

- To su bile sitne zamjerke. Mada smo mi nastojali u prethodnom periodu kroz tendersku proceduru da ispravimo te zamjerke i nakon jednog takvig saznanja, mi smo nakon sedma dana ponovo objavili tender 23. 10., rekao je medijima Denijal Tulumović, direktor UKC-a Tuzla.


On tvrdi da su svi pacijenti zbrinuti.

- Niko od pacijenata praktično nije umro zbog toga što mu nije dat radioterapijski tretman. Hitne slučajeve vrlo brzo zbrinjavamo u Kliničkom centru u Mostaru, Kliničkom centru u Sarajevu i Kantonalnoj bolnici u Zenici, zaključuje direktor.

Trenutno 106 pacijenata nalazi se na lsiti čekanja za radioterapiju, a 37 njih čeka na tretman između dva i tri mjeseca.


- Obavili smo razgovor i postigli smo dogovor, ugovor će biti potpisan u narednih nekoliko dana, kada nam kolege iz Zenice dostave taj ugovor, gdje će kolege u Zenici započeti sa drugom smjenom od tri sata pa dok ne završe tretman, samo za naše pacijente, kazao je Igor Hudić, medicinski direktor UKC-a Tuzla te potvrdio infromaciju da od 1. decembra pacijenti iz TK neće moći u Klinički cnetar u Sarajevu po terapiju jer će taj centar raditi instalacije dva nova linerana akceleratora koja je nabavio.

Kada će UKC Tuzla, konačno kupiti taja prijeko potrebni aparat, niko ne zna reći.

M.V

(Vijesti.ba)

Izdvajamo