04.10.2024 / 22:49 BiH - Katastrofalne poplave

Istinski heroji: GSS objavio detalje akcija spašavanja

Spasioci iz Federacije Bosne i Hercegovine angažovani su na spašavanju u Jablanici od ranih jutarnjih sati.

U 04:30 sati GSS Stanice Konjic i Mostar dobijaju dojavu od Kantonalne uprave civilne zaštite HNK o poplavama i klizištima na području Jablanice i po naredbi se upućuju prema Jablanici, sa instrukcijom da se stave na raspolaganje gradskom štabu civilne zaštite.

Zbog prekinutih putnih komunikacija pristup Jablanici je bio otežan za obje ekipe. Spasioci iz Mostara su do Donje Jablanice i Komadinovog vrela prebačeni čamcima uz pomoć kolega ISS Mostar, dok su spasioci iz Konjica uspjeli osigurati pomoć firme Šumarstvo Prenj koja je ustupila mašineriju i raščišćavala put da bi spasioci mogli proći. Na ovaj način je uspostavljena prva minimalna putna komunikacija do Jablanice. Nakon što su se stavili na raspolaganje Štabu CZ Jablanica spasioci iz Konjica su upućeni u selo Zlate koje je pogođeno klizištem. Tokom dana spasioci svih GSS ekipa izveli su višestruke evakuacije i asistencije.

Stanice Zenica i Sarajevo pružili su dodatnu podršku u ljudstvu i logistici po uputi lokalnih štabova Civilne zaštite iz ova dva grada.

Pored upućenih stanica u pripravnosti su od ranih jutarnjih sati sve članice GSS FBiH, sa dodatnim ljudskim i materijalnim sredstvima, te prate razvoj situacije.
 
GSS FBiH je u kontaktu i sa drugim pogođenim općinama gdje se prati stanje, ali za sada nisu zatraženi dodatni spasilački resursi.

Obustavljene su operacije za današnji dan. Spasioci ostaju u pripravnosti i kontaktu sa drugim službama zaštite i spašavanja, u saradnji sa kojima će se napraviti plan za daljnje radnje, navodi se u saopćenju.

Zahvalili su svima koji su danas pomogli, i uputili stanovnke BiH da pomognu donacijom putem humanitarnih telefona:

Pomozi.ba 17039
Crveni križ/krst 17023

Pozivom donirate 2 KM


(Vijesti.ba)

Izdvajamo