03.11.2023 / 13:16 Politika - Službena posjeta

Kurtulmuş: Što prije okončati izgradnju autoputa Sarajevo-Beograd

Kurtulmuş: Što prije okončati izgradnju autoputa Sarajevo-Beograd
Foto: FENA

Članovi kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas u Sarajevu sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Numanom Kurtulmuşom.

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Numan Kurtulmuş je kazao da između dvije zemlje postoje jake kulturološke, historijske i ostale veze.

Dodao je da je jedna od bitnih stvari i gradnja, odnosno okončanje autoputa Sarajevo-Beograd.

- Želimo da se što prije okonča. Naravno i ostali projekti koji se očekuju da se odrade u narednom periodu, želimo da se što prije okončaju. Teme kao što su infrastruktura, investiranje i ostala polja će biti i u narednom periodu nastavljeni – kazao je Kurtulmuş.

Po njegovim riječima, jedna od bitnih tema je i Dejtonski sporazum „koji je potrebno da se čuva, kako bi se očuvao i mir u BiH“.

- Nalazimo se na jednom vrlo osjetljivom geografskom području i treba da pružamo napore kako bi sačuvali mir - naveo je Kurtulmuş.

Što se tiče međusobnih parlamentarnih odnosa, smatra da ih je potrebno što više jačati.

- Najaktualnija tema je Gaza. Stav Republike Turske u vezi Gaze je potpuno jasan. Želim da ovo pitanje i temu Gaze usporedim sa najbitnijim, modernim pitanjem na koje često ukazujem. To su tri grada - Auschwitz, Srebrenica i Gaza. Dakle, i u Auschwitzu, i u Srebrenici, i u Gazi su na brutalan način pobijene hiljade ljudi. Želim da ukažem na to da je u Srebrenici ubijeno skoro devet hiljada ljudi, u fabrici gdje su trebale Ujedinjene nacije da brane ljude koji su bili pod zaštitom UN-a. Isto se danas dešava u Gazi, devet hiljada ljudi je poginulo za manje od četiri nedjelje. Od tih devet hiljada, više od četiri hiljade su djeca – istaknuo je Kurtulmuş.

Poručio je da „svi moramo da tražimo novi mir, kako bi našli pravo rješenje za ovu izuzetno tešku situaciju“.

- Želim da ukažem da je potreban hitan prekid vatre, pružanje humanitarne pomoći. Jedna od najbitnijih tema je sama rekonstrukcija UN-a, jer zaista UN se nalazi danas u stanju da ne može da nađe bilo kakvo rješenje za bilo kakvu krizu koja se javlja u svijetu – naveo je Kurtulmuş.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo