03.11.2023 / 13:14 Politika - Službena posjeta

Ademović: Jačati veze sa Turskom, izvoziti što više domaćih proizvoda

Ademović: Jačati veze sa Turskom, izvoziti što više domaćih proizvoda
Foto: FENA

Članovi kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas u Sarajevu sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Numanom Kurtulmuşom.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Kemal Ademović je nakon sastanka ocijenio da su razgovori bili prijateljski i otvoreni, da je odnos između dvije države čvrst, stabilan, te da ima potencijala da se poboljšava na mnogim poljima.

- Naši politički kao i ekonomski odnos idu uzlaznom putanjom. BiH ima najviše potpisanih i ratificiranih sporazuma s Republikom Turskom, u odnosu na bilo koju drugu zemlju – naveo je Ademović.

Napomenuo je da je u posljednje vrijeme potpisano nekoliko važnih sporazuma, poput sporazuma o slobodnoj trgovini, o suradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima, kao i memoranduma o razumijevanju i saradnji na promociji investicija.

Ademović je naveo da Turska u BiH ima nekoliko značajnih investicija, „ali bismo voljeli da ih bude više“.

- Naš vanjskotrgovinski deficit sa Turskom je velik. Volio bih da umjesto 20 posto pokrivenosti uvoza izvozom iz BiH krene što više proizvoda naše domaće proizvodnje ka Turskoj – kazao je Ademović.

Pozvao je nadležna ministarstva BiH, kao i privrednike iz cijele BiH, da iskoriste mehanizme koje imamo u suradnji s Republikom Turskom i povećaju svoje izvozne kapacitete.

- Na političkom i sigurnosnom planu mi ćemo nastaviti da jačamo naše veze sa Republikom Turskom, jer u njoj imamo iskrenog prijatelja. S pažnjom pratimo sve što se u svijetu događa i gradimo zajednički odnos, ne samo sa Turskom, već i sa drugim zemljama koje su privržene istini, pravdi i koje su opredjeljene za vladavinu prava – kazao je Ademović.

Po njegovim riječima, svijetom treba da vlada mir, a mir se postiže dijalogom.

- Mi smo to najbolje naučili u BiH i zato danas cijenimo i volimo naš mir i učinit ćemo sve da ga sačuvamo. Neka zavlada mir u svijetu, gdje god je on danas ugrožen – poručio je Ademović.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo