03.11.2023 / 13:12 Politika - Službena posjeta

Čavara: Turska podržava evropski i NATO put BiH

Čavara: Turska podržava evropski i NATO put BiH
Foto: FENA

Članovi kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas u Sarajevu sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Numanom Kurtulmuşom.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Marinko Čavara je izrazio zahvalnost predsjedniku Velike narodne skupštine Republike Turske što je nekoliko mjeseci nakon izbora posjetio BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH.

- To je prigoda da čujemo sve što smo uradili u proteklom periodu u našim prijateljskim odnosima, koji su izgrađeni na jednoj zavidnoj razini, potvrđeni sa mnogobrojnim sporazumima i potpisanim memorandumima, kao i to da smo u ključnim teškim trenucima i za jednu i za drugu zemlju uslijed prirodnih nesreća pomagali jedni drugima, čime smo potvrdili naš prijateljski odnos - kazao je Čavara.

Po njegovim riječima, ovo je bila prigoda da čuju i stavove Republike Turske, koja ima veoma značajnu geostratešku ulogu u cijelom svijetu, „da čujemo ono što je želja Republike Turske, koja se podudara sa željom Bosne i Hercegovine, a to je da se osigura mir gdje god je to neophodno i da tražimo modalitete kako da više nigdje ne započne bilo kakav sukob, jer svaki život je prevažan“.

- Zahvaljujem Republici Turskoj što se odnosi prema Bosni i Hercegovini sa stavom da se ne želi miješati u unutarnje stvari BiH i da podržava evropski i NATO put BiH i da podržava njezin ustroj uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom - kazao je Čavara, te dodao da su se dogovorili da nastave parlamentarnu suradnju.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo