29.10.2023 / 17:39 Svijet - "Budni smo"

SAD: Povećan rizik od proširivanja sukoba na Bliskom istoku

SAD: Povećan rizik od proširivanja sukoba na Bliskom istoku
Foto: AFP

SAD vide "povećan rizik" od prelijevanja sukoba na Bliskom istoku s obzirom da iranski proxy nastavljaju gađati američke trupe stacionirane u regiji.

"Budni smo, jer vidimo povećane prijetnje našim snagama u cijelom regionu i povećan rizik od širenja ovog sukoba na druge dijelove regiona. Činimo sve što je u našoj moći da to odvratimo i spriječimo", rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Prošle sedmice, SAD su izvele zračne napade na dva objekta povezana s milicijama koje podržava Iran u istočnoj Siriji nakon niza napada dronovima i raketama na američke snage u regiji.

Zračni napadi na objekte koji su povezani s iranskim Korpusom garde islamske revolucije i povezanim grupama nisu rezultirali žrtvama, ocijenile su SAD.

Upitan o američkim udarima na iranske zastupnike u regiji, Sullivan je za ABC rekao: "Ako se napadi nastave, mi ćemo odgovoriti i mislim da Iranci razumiju našu poruku."

„Mi, naravno, preduzimamo sve neophodne mjere da zaštitimo naše snage, da povećamo našu budnost i da radimo sa drugim zemljama u regionu kako bismo sprečili da ovaj sukob koji je trenutno u Izraelu i Gazi ne preraste u regionalni sukob, “, rekao je Sullivan.

 „Ali rizik je stvaran i stoga je budnost velika, a koraci koje preduzimamo da to spriječimo su ozbiljni, sistematski i tekući.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo