28.10.2023 / 22:43 Svijet - Starlink

Izrael: Spriječiti ćemo Muska da omogući internet u Gazi

Izrael: Spriječiti ćemo Muska da omogući internet u Gazi
Foto: Agencije
Izrael kaže da će se boriti protiv obećanja Elona Muska da će humanitarnim organizacijama u Gazi pružiti satelitsku uslugu ...

Izrael je rekao da će se boriti protiv obećanja Elona Muska da će humanitarnim organizacijama u Gazi pružiti satelitsku uslugu Starlink dok se opkoljeni pojas bori s internetskom vezom.

Izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi rekao je na X, ranije poznatom kao Twitter, da će ga Hamas "koristiti za terorističke aktivnosti".

"Možda bi Musk bio spreman da to uslovi oslobađanjem naših otetih beba, sinova, kćeri, starijih ljudi. Svi oni! Do tada će moja kancelarija prekinuti sve veze sa Starlinkom", objavio je Karhi.

Musk je objavio najavu na X, čiji je vlasnik, nakon što je demokratska predstavnica SAD Alexandria Ocasio-Cortez rekla da je "prekid svake komunikacije s populacijom od 2,2 miliona neprihvatljivo".

“Starlink će podržati povezivanje s međunarodno priznatim humanitarnim organizacijama u Gazi”, rekao je Musk u postu.

U drugom postu odgovarajući na drugi X nalog, Musk je rekao: "Nijedan terminal iz Gaze nije pokušao komunicirati s našim sazviježđem."

Komunikacije u Pojasu Gaze su ozbiljno poremećene kako Izrael intenzivira svoj zračni i kopneni napad na regiju. Grupe pomoći kažu da nisu bile u mogućnosti da komuniciraju sa timovima u tom području.

Ranije je Svjetska zdravstvena organizacija rekla da su „bez kontakta“ sa svojim osobljem u Gazi i generalni povjerenik UN-ove Agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama je u subotu pisao osoblju rekavši da je organizacija „duboko zabrinuta“ za njih usred zamračenje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo