8°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C

23.10.2023 / 12:16 Regija - Premijer Kosova

Teške optužbe Kurtija: Vučić je capo-di-tutti-capi

Teške optužbe Kurtija: Vučić je capo-di-tutti-capi
Foto: Vijesti.ba

Kosovski premijer Albin Kurti objavio je danas da je teroristički napad u Banjskoj organizovao „novosadski klan“, pritom je optužio ministra odbrane Srbije Miloša Vučevića da upravlja tom grupom.

-Paravojni i teroristički napad u Banjskoj i Zvečanima organizovao je Klan iz Novog Sada. Na njenom čelu je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević. On je predsjednik stranke SNS, tri puta je biran za gradonačelnik Novog Sada uz pomoć Zvonka Veselinovića i najbliži je prijatelj brata predsjednika Srbije Andreja Vučića, napisao je Kurti.

On se dotakao i novosadskih hodočasnika u manastiru Banjska.

-Oko 40 pravoslavnih hodočasnika u manastir Banjska 24. septembra bilo je iz Novog Sada. Možda slučajno, istraga bi trebala pokazati. Teroristička grupa u bjekstvu koju predvodi Milan Radoičić boravi u Raški. Zloglasni MUP Srbije dao im je bjelo-crne automobile tipa "škoda oktavija" registarskih oznaka BG i... NS, dodao je Kurti.

Klani i Novi Sadit Sulmin paramilitar e terrorist në Banjskë të Zveçanit e ka organizuar Klani i Novi Sadit. Në krye të...

Posted by Albin Kurti on Ponedjeljak, 23. oktobar 2023.

Iznio je i teške optužbe na račun predsjednika Srbije i nekadašnjeg lidera SNS-a, Aleksandra Vučića.

-Zemunski klan je prije dvije decenije vladao Srbijom, a sada je njegovo mesto zauzeo Novosadski klan. Zločinci u ratu, zločinci u miru; kriminalci u Srbiji, kriminalci na Kosovu. Predsjednik države Aleksandar Vučić, kao capo-di-tutti-capi, tu je da dokaže da iako zločin diktira državu, zapravo država je ta koja diktira zločin. U četiri sjeverne kosovske općine, teror, kriminal i kultura nasilja paravojske Delije (navijača Crvene zvezde) sa nadimcima kao što su: Mami, Llune, Daco, Rusi, Nemac, Gile, Drago, Aco, Comi, Belli, Micko, Prki, Mrki itd, pojasnio je on.

Na kraju je premijer Kurti poručio da je potreban specijalni sud za ovu grupu.

-Međutim, Kosovo nema jurisdikciju u Srbiji. Zar EU i SAD ne bi trebalo da formiraju Specijalni sud za Novosadski Klan? Balkanska mafija doživjela bi smrtonosni udarac, dok bi region Balkana bio potpuno otvoren za evropsku demokratiju, pravnu pravdu, trajni mir i ubrzani razvoj, zaključio je on.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo