19.10.2023 / 15:58 BiH - Cilj jačanje inkluzivnosti

U Brčkom održana Specijalna olimpijada/Inkluzivne igre za djecu s poteškoćama u razvoju

U Brčkom održana Specijalna olimpijada/Inkluzivne igre za djecu s poteškoćama u razvoju
Foto: FENA

U okviru projekta Moving us closer  (Zbližimo se) koji realizuje Populacijski fond Ujedinjenih nacija u BiH danas je u Trećoj osnovnoj školi u Brčkom održana Specijalna olimpijada/Inkluzivne igre za djecu s poteškoćama u razvoju na kojoj je učešće uzelo više od 100 učesnika i preko 50 takmičara.

Pobjednici Sportske olimpijade/Inkluzivne igre u Brčkom i nosioci prvog mjesta su učesnici iz Sarajeva, dok je drugo mjesto zauzela ekipa iz Banje Luke. Treće mjesto pripalo je domaćoj ekipi iz Brčkog.

- Drago nam što je je naša škola domaćin četvrtog po redu takmičenja u okviru ovog projekta, a pored takmičara iz Brčkog učestvovali su još timovi iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Banja Luke, Bosanskog Petrovca i Tuzle. Takmičenje je održano u košarci, revijalnim utakmicama u fudbalu, inkluzivnim igrama kao i savladavanju terena sa raznim preprekama - rekao je Vladimir Simić, direktor Treće osnovne škole.

Prema njegovim riječima, takmičenje je od izuzetnog značaja kako za djecu tako i za njihove roditelje jer imaju priliku vidjeti da njihova djeca mogu ravnopravno bez problema učestovati u sportskim aktivnostima kao i njihovi vršnjaci.

Menadžer Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija u BiH Hektor Ramirez rekao je da osim sportskog dijela projekat ima za cilj jačanje inkluzivnosti, tolerancije i suživota.

- Veoma mi je drago što sam imao priliku prisustvovati ovom sportskom događaju koji okuplja djecu raznih dobnih skupina, a iskrena namjera Populacijskog fonda jeste da se ulože napori kako bi se obezbijedilo okruženje u kome nijedna osoba ne bi bila diskriminisana ni na bilo koji način. U projekat su uključene marginalizovane osobe kao i osobe sa invaliditetom - dodao je Ramirez.

Kada Delić Selimović, izvršna direktorica Specijalne olimpijade u BiH, kazala je da je Specijalna olimpijada akreditovani član Evropske i Svjetske Specijalne olimpijade za provođenje programskih aktivnosti za osobe s poteškoćama u razvoju i da je ovo takmičenje najbolji primjer inkluzije.

- Nakon Sportske olimpijade krajem ovoga mjeseca održat će se radionica za mlade i očekujemo karavanu Italijanske kuhinje koja će posjetiti gradove koji su učestovali na ovom projektu - dodao je Miroslav Geljić, šef Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Vladi Brčko Distrikta.

Projekat „Zbližimo se“ u okviru kojeg se odvija Specijalna olimpijada/Inkluzivne igre, okuplja mlade sa poteškoćama u razvoju s ciljem pokretanja pozitivnih promjena u lokalnim zajednicama i zbližavanje djece kroz sportske aktivnosti.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo