19.10.2023 / 12:35 Politika - Evropski pokret u BiH

Plakalo: Dobićemo onoliko u decembru koliko budemo isporučili

Plakalo: Dobićemo onoliko u decembru koliko budemo isporučili
Foto: Federalna

Bliži se ocjenjivanje rada političara i institucija BiH. Je li optimizam predstavnika vladajuće koalicije opravdan? Hoće li BiH dobiti pozitivno mišljenje o napretku zemlje ka EU.

Hoće li lobiranje uz geopolitičku situaciju u svijetu biti dovoljno da BiH uskoro otvori pristupne pregovore sa Evropskom unijom?

O ovim temama govorio je generalni sektar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo.

Predsjednica Evopske komisije Ursula von der Leyen početkom novembra dolazi u posjetu Bosni i Hercegovini, donosi financijski paket pomoći.

"Ta posjeta neće biti samo dakle Bosni i Hercegovini, ona će biti regionalna turneja predsjednice Evropske komisije i naravno sa sobom donosi neke financijske benefite za i Bosnu i Hercegovinu i zemlje regiona. Još uvijek nije utvrđen tačan iznos, ali evo ja se nadam da će što prije dakle nakon te posjete ta sredstva biti operabilna.

Mi smo imali već i u toku prošle godine nekih 70 miliona eura koji su izdvojeni u okviru energetskog paketa pomoći zemljama zapadnog Balkana, jedan dio novaca je preraspoređen još uvijek se čeka da se prerasporedi drugi dio.

Tako da se nadam da će biti dogovora generalno za ta financijska sredstva koja dolaze iz Europske unije kako bi osjetili građani da li će to biti novci koji će biti utrošeni u infrastrukturu ili naravno u socijalne ustanove unutar Bosne i Hercegovine ili neke druge javne dakle državne ustanove, to će naravno oni koji budu preraspoređivali novac odlučiti“, kazao je Plakalo.

U zajedničkoj diplomatskoj ofanzivi parlamentaraca Bosne i Hercegovine osigurali su podršku 50 zastupnika u državnim parlamentina zemalja članica Evropske unije za ubrzano otvaranje pregovora sa Evropskom unijom.

„Dobro je da lobiramo, dobro je imati jake dakle lobije u Evropi i u svijetu. Mi vidimo šta je Republika Srpska nekoliko godina kao entitet radila po pitanju lobiranje i koliko su oni potrošili novaca.

Nažalost mislim ili na sreću da im se nije toliko vratilo koliko su očekivali, ali generalno dakle lobiranje je jedan prirodan tok dobrodošao, međutim vi ne možete lobirati ukoliko zaista nema nekog napretka. Mi moramo da pokažemo da smo spremni da usvojimo polovicu tih 14 prioriteta, da radimo na njima jer zapravo koja je svrha ukoliko mi dobijemo status pregovarački a ne implementiramo ono što se od nas zahtjeva. Svrha ulaska u Europsku uniju bez primjene pravne stečevine Europske unije, bez pravne države, bez ekonomskih mjera, bez socijalnih mjera zaista nema svoju svrhu“, kazao je Plakalo za Federalnu TV.


(Vijesti.ba / Federalna.ba)

Izdvajamo