18.10.2023 / 21:05 BiH - MOBiH

Turska kompanija ASFAT realizirala ugovor o održavanju tenkova i oklopnih transportera OSBiH

Turska kompanija ASFAT realizirala ugovor o održavanju tenkova i oklopnih transportera OSBiH
Foto: FENA

Prigodnom ceremonijom u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je u prisustvu zamjenika ministra obrane BiH za politiku i planove Slavena Galića, ambasadora Republike Turske u BiH Sadika Babüra Girgina i načelnika Zajedničkog štaba OSBiH general-pukovnika Senada Mašovića, obilježena realizacija ugovora o održavanju oklopnih transportera i tenkova OSBiH.

Prema ugovoru o nabavci rezervnih dijelova i usluzi održavanja oklopnih transportera i tenkova OSBiH, turska kompanija vojnopomorske industrije ASFAT iz Ankare, popravila je prva četiri američka tenka M-60A3 i četiri američka oklopna transportera M-113A2 te dostavila rezervne dijelove za preostalih 16 tenkova i 16 transportera istog tipa.

Uporedo s radovima na popravci ovih sredstava u Vojarni OSBiH „Dubrave“ kod Tuzle, stručnjaci ASFAT-a proveli su i obuku pripadnika OSBiH za održavanje ovih sredstava, te su pripadnici OSBiH sada potpuno osposobljeni samostalno nastaviti rad na dovođenju i preostalih tenkova i transportera ovog tipa u operativno stanje. U ranijem periodu, predstavnici kompanije ASFAT obavili su defektažu svih tenkova i transportera i dopremili sve potrebne rezervne dijelove, neophodna ulja i maziva.

Ceremoniji su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za nabavu i logistiku Borislav Jezeraškić i glavni direktor kompanije ASFAT Esad Akgun. Uz potpisivanje dokumenta o realizaciji ugovora s turskim vojnim izaslanikom u BiH brigadirom Mustafom Sitkijem Tatarom, zamjenik ministra Galić naglasio je da je potpora Republike Turske na eurotlantskom putu BiH izuzetno značajna. Posebno je istaknuo potporu u školovanju kadeta i pripadnika OSBiH u Turskoj, s naglaskom na obuku pilota helikoptera i instruktora letenja OS BiH.

- Vjerujem kako će se ovakav vid odlične saradnje nastaviti i na ostalim poljima koja ubrzavaju put BiH ka euroatlantskim integracijama, i koja jačaju odbrambene sposobnosti naše zemlje -zaključio je Galić.

Turski ambasador Girgin i general Mašović u svojim su prigodnim obraćanjima istaknuli da ovaj projekt i turska pomoć simboliziraju snagu i neraskidivost veza BiH i Turske.

Ugovor između MO BiH i turske kompanije ASFAT iznosio je 2.,272.568 dolara, što je najveća investicija u održavanje borbene tehnike OSBiH do sada.

Navedena sredstva donirala je Vlada Republike Turske. Predstavnici ASFAT-a izrazili su zadovoljstvo organizacijom realiziranih aktivnosti, kao i profesionalnim odnosom pripadnika OSBiH. Dovođenjem u stanje pune operativnosti 20 tenkova i 20 transportera, OSBiH će značajno podići borbenu spremnost za izvršenje svoje misije, sukladne Zakonu o odbrani BiH, saopćeno je iz MOBiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo