18.10.2023 / 16:26 Svijet - Posjeta Izraelu

Biden: Hamasov napad podsjeća na Holokaust, nećemo stajati po strani

Biden: Hamasov napad podsjeća na Holokaust, nećemo stajati po strani
Foto: The Times of Israel

„Niste sami“, kaže američki predsjednik Joe Biden u svom obraćanju na kraju poludnevne posjete Izraelu.

„Silovanja, odrubljivanja glava, tijela spaljena živa — Hamas je počinio zločine koji podsjećaju na najgore razaranje ISIS-a“, kaže on, „oslobađajući čisto, nepatvoreno zlo na svijet. Nema racionalizacije.”

Bajden podsjeća na Holokaust i kaže da je napad od 7. oktobra donio ožiljke tog genocida.

Dok je svijet tada “gledao tada i ništa nije radio... Nećemo stajati po strani i više ništa ne činiti, ni danas, ni sutra, nikada”, obećava on.

Biden uvjerava porodice nestalih i talaca da nisu sami.

“Za mene kao američkog predsjednika, nema većeg prioriteta od oslobađanja i sigurnog povratka svih ovih taoca.”

Biden, koji je izgubio suprugu i kćer u saobraćajnoj nesreći, govori o malim ličnim uspomenama koje će oni koji su izgubili voljene pamtiti do kraja života. „Oni nikada neće zaista nestati“, kaže on. “Postoji nešto što se nikada u potpunosti ne gubi, vaša ljubav prema njima i njihova ljubav prema vama.

On je hvalio herojstvo Izraelaca – civila koji su se borili protiv terorista, medicinara koji su liječili žrtve, rezervista koji su ostavili sve kako bi spasili živote tokom napada Hamasa.

“Država Izrael je rođena da bude sigurno mjesto za jevrejski narod. Iako se danas možda neće tako osjećati… Izrael mora ponovo biti sigurno mjesto za jevrejski narod.”

Međutim, on je upozorio Izrael da ne čini iste greške koje su SAD napravile nakon 11. septembra kada su mnogi Amerikanci bili obuzeti bijesom zbog onoga što se dogodilo.

„Dok smo vidjeli pravdu i dobili pravdu, također smo pravili greške“, kaže Biden o odgovoru SAD.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo