14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 15°C

17.10.2023 / 15:22 BiH - Kon-Tiki u Vogošći

Bivši logor postaje Muzej stradanja građana BiH

U Vogošći je početkom februara izvršena primopredaja otkupljenog objekta nekadašnjeg logora ‘Kon-Tiki’, čija će krajnja namjena biti uspostavljanje "Muzeja stradanja građana Bosne i Hercegovine".

 

Danas je u Sarajevu održana prezentacija idejnog projekta uređenja budućeg Muzeja.

Muzej će biti podsjetnik na događaje iz perioda 1992 - 1995. i trajno svjedočiti o golgoti kroz koju su prošli prisilno zarobljeni građani i građanke Vogošće, Sarajeva, Nahoreva, Sokoca, Ilijaša i Visokog, kao i torturama koje su preživjeli na tom mjestu, te u logoru 'Bunker' koji se nalazio pored objekta.

Ahmed Hido, predsjednik Udruženja logoraša Vogoća rekao je da će iduće godoine Muzej biti završen.

- Da znaju naša djeca, naše komšije šta se desilo, rekao je Hido.

Direktor Fonda Memorijala Kantona Sarajevo Ahmed Kulanić je rekao da je cilj autentično prenijeti stradanje logoraša u logorima tokom agresije na BIH. On je rekao da se nada da će Muzej biti otvoren naredne godine.

Pripadnik Vojske RS Branko Vlačo, koji je uspostavio logor “Bunker”, 2015. godine je osuđen na 13 godina zatvora za zločine počinjene 1992. u Vogošći. Presudom je utvrđeno da je učestvovao u širokom i sistematskom napadu snaga bosanskih Srba koji je uključivao progon civila nesrpske nacionalnosti koji su bili nezakonito zatočeni u logorima “Planjina kuća”, “Nakina garaža” i “Bunker”.

Sud BiH je 2019. godine osudio Jovana Tintora, bivšeg savjetnika Radovana Karadžića, na 10 godina zatvora zbog nezakonitog zatvaranja i zlostavljanja zarobljenika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Vogošće.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo