17.10.2023 / 11:45 Politika - Samit lidera

Krišto u Tirani govorila o napretku BIH, Scholz: Nema napretka!

Krišto u Tirani govorila o napretku BIH, Scholz: Nema napretka!
Foto: Vijesti.ba

Predsjedvajuć Vijeća ministara BIH Borjana Krišto prisustvovala je jučer Samitu lidera o zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa u Tirani.

Krišto je visoke evropske zvaničnike, među kojima su bili predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michell, komesar za Evropske komisije za proširenje Oliver Varhelyi i kancelar SR Njemačke Olaf Scholz, informisala “o napretku Bosne i Hercegovine na evropskom putu i usvajanju niza zakona i dokumentata iz europske agende”.

Krišto je naglasila važnost što hitnijeg otvaranja pregovaračkog procesa Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom u cilju osiguranja sigurnosti, stabilnosti te jačanja demokratije i vladavine prava.

S druge strane, njemački kancelar Olaf Scholz poručio je da nema napretka u BiH, prenosi DW. On i albanski premijer Edi Rama založili su se za brzi proces pristupanj, a Scholz je konstatovao da su “države odavno trebale ući u EU" napominjući da su Albanija, Crna Gora, Srbija, Kosovo, Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija prije 20 godina dobile perspektivu ulaska.



Scholz i von der Leyen su bili oprezni u pogledu zahtjeva da Bosna i Hercegovina u decembru dobije zeleno svjetlo EU-a za početak pristupnih pregovora.  Kancelar Scholz  je kritizirao činjenicu da nema napretka u reformama u Bosni i Hercegovini, prenosi DW.

Von der Leyen je najavila da će Komisija EU-a 8. novembra predstaviti procjenu svih kandidata za prijem u EU. A šefovi država i vlada EU-a donose odluku u prosincu. Za blokadu u BiH posebno odgovornim se smatra lidera RS, Milorada Dodika.

Ipak, Scholz je pozvao zemlje zapadnog Balkana da se pripreme za pristupanje Uniji.  EU je obećla i financijsku pomoć od šest milijardi eura državama zapadnog Balkana i želi to iskoristiti za ubrzanje pristupanja ovih šest država Uniji.

Evropska komisija stavlja šest milijardi eura na raspolaganje zemljama zapadnog Balkana kako bi potakla reformski proces i ubrzala pristupanje EU. S dvije milijarde eura grantova i četiri milijarde kredita, bruto domaći proizvod u šest država zapadnog Balkana trebao bi se udvostručiti već tokom ovog desetljeća, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen u Tirani nakon završetka samita „Berlinskog procesa”.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo