14.10.2023 / 08:54 BiH - Sajam pčelarstva

Posjetili smo sajam 'Medena Tuzla': Cijene meda od 20 do 25 KM

U Tuzli je počeo Međunarodni sajam pčelarstva “Medena Tuzla”.

Sajam organizuje Savez pčelara Tuzlanskog kantona, a na Trgu slobode u Tuzli okupio je oko 60 izlagača iz cijele BiH.

Na štandovima izlagača dominira med, ali je desetine drugih pčelinjih proizvoda izloženo u Tuzli.

Na sajmu izlaže i Ćazim Mujarić iz Zavidovića. Pčelarstvom se bavi dugih 50 godina, a iz anjega su znalčajni rezultati koji govore o kvaliteti meda koji proizvodi.

„Ja sam ove godine najviše radio šumsku livadu i kupinu. Ima nešto smrće. Ima nešto bagrema, selio sam pčele ove godine na dvije lokacije. Godina je podbacila u odnosu na prošlu zbog onih kipa u junu. Ali bilo je meda, hvala bogu.“ – priča nam Mujarić.

Cijene meda ovih izlagača u Tuzli danas su bile od 20 do 25 maraka po kilogramu, ima pojedinih medova koji dostižu i veću cijenu. O važnosti meda za zdravlje suvišno je i govoriti, kaže naš sagovornik.

„Ako uzmemo u obzir da je kilogram paradajza bio 3 KM, cijena meda od 25 KM nije mnogo, naravno za ljude koji znaju šta je med. Med je vrh kada je u pitanju prehrana, moja preporuka je koristite med kao hranu, da ga ne bi koristili kao lijek.“ – ističe naš sagovornik.

Mujariće je jedan od šezdesetak izlagača na sajmu u Tuzli. „Medena“ će trajati naredna dva dana.

„Ovo je rekordna godina kada je u pitanju broj izlagača. Imali smo zahtjeva koje nismo mogli prihvatiti. Ovim putem pozivam građane da dođu na Trg slobode u Tuzli i pogledaju izloženi med, a nešto i kupe od naših izlagača. BiH ima kvalitetne medove, a ovdje su izloženi najkvalitetniji.“ – kazao je Senad Hodžić, predjednik Saveza pčelara TK.

Sajam „Medena Tuzla“ organizuje se tradicionalno već 18 godina.

M.V

(Vijesti.ba)

Izdvajamo