10.10.2023 / 20:00 Svijet - Pojas Gaze

Džebić: Započeo je čitav niz otopljavanja zamrznutih konflikta

Džebić: Započeo je čitav niz otopljavanja zamrznutih konflikta
Foto: AFP

Vojni komentator Dean Džebić navodi da ova koncentracija izraelskih snaga nije zapamćena od rata 2006. godine.

- Možemo očekivati do sada najopširniju protuterorističku operaciju, koju smo vidjeli na Bliskom Istoku. U tom pogledu i ide izjava premijera Netanjahua, koja je vrlo dvosmislena i u sebi sadrži jednu vrstu zlokobnog obećanja. Hamas nas je uvjerio da od njega možemo očekivati ono što najmanje od njega očekujemo. Očigledno niko nije očekivao ni ovaj napad, a ni to da će Hamas nekoliko dana držati ovaj tempo artiljerijskih dejstava i razmjene vatre sa IDF (Izraelske odbrambene snage), kaže Džebić.

On ističe da će sada Hamas pokušati da jača svoju pregovaračku poziciju.

- S obzirom na to da je sada u hermetičkoj blokadi, značajna je tu i uloga Egipta, koji ovu situaciju koristi na sebi svojstven način da blokira prelaz Refah, u skladu sa dugom tradicijom Egipta da odbija veću količinu izbjeglica iz pojasa Gaze. Daleko od toga da je Hamas potrošio sve svoje kapacitete, oni imaju svojim tunelskim sistemom stabilan dotok naoružanja, pojasnio je Džebić.

Također naglašava da ne treba Rusiju tražiti u svim svjetskim kriznim žarištima.

- Jer od 2021. godine, započeo je čitav niz otopljavanja zamrznutih konflikta. Od Nagorno-Karabakha, imali smo razmjenu vatre na granici između Pakistana i Indije, Sirije koja je jedan permanentni zamrznuti konflikt i sada Palestine to jeste Gaze. Sve su to uslovi kojima niz zemalja pokušava da riješi svoje interne političke neriješene teritorojlane i eksteritorijalne sporove, dok su „veliki igrači“ zauzeti upravo ratom u Ukrajini. To je vrsta totalnih sukoba, vrlo kratka i vrlo žestoka, po principu 'ko šta uzme, uzme'. I onda se čekaju pregovori da se to ozvaniči, navodi ovaj analitičar.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo