09.10.2023 / 11:13 Regija - Intervju za Pobjedu

Kurti: Radoičić je Vučićev Arkan, Srbija će ponoviti zločin ako ne bude kažnjena

Kurti: Radoičić je Vučićev Arkan, Srbija će ponoviti zločin ako ne bude kažnjena
Foto: Agencije

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je za podgoričku Pobjedu da je odgovornost Srbije za agresivni napad kriminalnih i terorističkih grupa iz Srbije, ne samo na policiju Kosova, nego i na samu državu, nesporna.

-Nepobitno je utvrđeno da je naoružanje i borbena obuka srpskih profesionalaca koji su napali selo Banjska u Zvečanu iz Srbije. Sve zaplenjeno oružje proizvedeno je u Srbiji, stiglo je iz Srbije i po vrsti i količini bilo dovoljno za cijelu jednu vojsku, rekao je Kurti.

Na pitanje da li očekuje Milan Radoičić zaista bude izručen Kosovu, on je kazao da „svi teroristi koji su uspjeli da pobjegnu moraju biti predati vlastima Republike Kosovo“.

-Organizacije ‘Civilna odbrana’ i ‘Sjeverna brigada’ moraju biti proglašene terorističkim organizacijama i od strane naših prijateljskih, partnerskih i savezničkih zemalja, dodao je Kurti.

-Mali Putin u Beogradu mora da ima svog malog Prigožina na Kopaoniku. Ili, ako se vratimo malo dalje u prošlost, paralela se nameće: novi Sloba u Beogradu ima svog novog Arkana na Kosovu. Države koje imaju kompleks superiornosti, kada se smanjuju ili oslabe, postaju opasne. Srbija je i u tom smislu kao Rusija", rekao je premijer Kosova.

Na pitanje šta je tačno bio cilj napada na selo Banjska, Kurti je naglasio da na temelju zapljenjene dokumentacije, ovaj teroristički napad bio dio većeg plana.

-Čiji je cilj bio pripajanje sjevera Kosova, i to koordinisanim napadom na 37 različitih položaja. Namjera je bila uspostaviti koridor ka Srbiji, kako bi se omogućilo snabdijevanje oružjem i trupama. Nakon poraza oružanog napada paravojnih formacija predvođenih Milanom Radoičićem, marširanjem i gomilanjem srpske vojske na granici sa Kosovom Srbija nastavlja da prijeti teritorijalnom integritetu naše države, kao i međunarodnom vojnom prisustvu u Republici Kosovo, rekao je on.

Na pitanje o priznanju Milana Radoičića da je opremu nabavio u Tuzli, Kurti je bio kategoričan da je to srbijansko oružje.

-Mnogo zaplijenjenog oružja i druge opreme, korištene u terorističkim napadima, proizveli su srpski državni proizvođači vojnog oružja. Oružje i ostala oprema koja je korištena i koja je bila u posjedu terorističke grupe proizvedeni su u državnim fabrikama vojnog naoružanja „Sloboda“ u Čačku i „Zastava arms“ u Kragujevcu. Zaplijenjeno i izloženo oružje pokazuje da je riječ bila o planu za krvoproliće na Kosovu, koje je podrazumijevalo još mnogo ubistava. Na sreću, zahvaljujući profesionalizmu naše policije, taj krvavi scenario je spriječen. Ipak, pripadnici ove kriminalne i terorističke grupe ubili su našeg policajca na dužnosti, policijskog narednika Afrima Bunjaka u zasjedi. Dio terorista je ubijen ili ranjen tokom konfrontacije, dok je deo pobjegao, objasnio je on.

Kurti je naglasio da su u cijelu akciju bile uključene osobe optužene za kriminalne aktivnosti i sankcionisane od strane SAD i Ujedinjenog Kraljevstva.

-Ta su lica pod istragom naših pravosudnih institucija, a možete ih često vidjeti, rame uz rame, u Beogradu i Raškoj za stolom sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Vjerujem da je i ovo važan dokaz direktne umješanosti države Srbije u napad od 24. septembra, zaključio je Kurti.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo