05.10.2023 / 14:45 Regija - Predsjednik Srbije

Vučić se sastao sa Zelenskim, obavili kratak razgovor

Vučić se sastao sa Zelenskim, obavili kratak razgovor
Foto: Instagram

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim na otvaranju Samita Evropske političke zajednice u Granadi.

Kratak i otvoren razgovor sa predsjednikom Zelenskim o svim važnim pitanjima", napisao je Vučić na Instagram profilu.

Prethodno, Vučić se sastao sa premijerom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Rišijem Sunakom sa kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Sastao se i sa premijerom Španije Pedrom Sančezom kome se zahvalio na razumjevanju pozicija Srbije po pitanju Kosova i Metohije i dosljednoj podršci našem teritorijalnom integritetu, kao i sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i predsjednikom Vlade Republike Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Vučić je razgovarao i sa premijerom Norveške Jonasom Garom Stereom o situaciji na Kosovu, predsjednikom Vlade Luksembruga Gazvijeom Betelom, predsjednikom Vlade Holandije Markom Ruteom.

Također danas je u Španiji održan i sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Podsjetimo, Evropska politička zajednica, čije je osnivanje inicirao francuski predsjednik Emmanuel Macron, predstavlja klub država bez fiksnih struktura. I to je dobra stvar, kaže Steven Blockmans iz Centra za evropske političke studije (CEPS), trusta mozgova iz Bruxellesa. Ovo je njezin treći sastanak, nakon Praga 2022. i Kišinjeva u lipnju 2023. godine. Ovaj forum je neka vrsta političkog „speed datinga" (brzo upoznavanje): bez dnevnog reda, bez pritiska da se pregovara i u opuštenim radnim grupama ima mnogo prilika za susrete.

Šefovi država i vlada koji se inače rijetko viđaju ovdje mogu razgovarati jedni s drugima, kaže politologinja Vesela Černeva iz trusta mozgova Evropsko vijeće za vanjsku politiku u Sofiji.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo