04.10.2023 / 13:45 BiH - PSBiH

Prijedlog zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja upućen Kolegiju na usaglašavanje

Prijedlog zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja upućen Kolegiju na usaglašavanje
Foto: FENA

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je danas na sjednici razmatrao Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom, ali je zbog nedostatka entitetske većine iz RS-a upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Predložene izmjene predviđaju da posebnim znakom mogu biti obilježena i vozila u kojima se za vrijeme prevoženja nalaze osobe sa stepenom invaliditeta 80 posto i više, dok važeća odredba propisuje da je to stepen invaliditeta 100 posto.

Kako su ranije pojasnili predlagači zakona, suština izmjene je spuštanje stepena invaliditeta za izdavanje znaka pristupačnosti s dosadašnjih 100 posto, na 80 posto i ukidanje diskriminacije osoba sa invaliditetom u odnosu na takve osobe u susjednim državama i u državama Evropske unije, gdje je uglavnom taj procenat 80 posto, nekada i niži.

U obrazloženju predloženog zakona pojašnjeno je da u susjednim državama osobe s manjim stepenom invaliditeta od 100 posto imaju pravo na znak pristupačnosti, bez obzira da li postoji oštećenje ekstremiteta. Naveden je primjer da je u Hrvatskoj taj stepen 80 posto i više, u Crnoj Gori također 80 posto, dok je u Srbiji 70 posto.

- Jasno je da će građani navedenih država iz regiona imati mogućnost parkiranja svojih vozila na označenim parking-mjestima i u BiH, dok građani BiH s invaliditetom ispod 100 posto nemaju tu mogućnost u vlastitoj državi - navedeno je u obrazloženju predloženog zakona.

Delegat Zlatko Miletić je, u diskusiji o predloženim zakonu, kazao da je ovo treći put u kratkom vremenu da mijenjaju jedan po jedan član ovog zakona.

Predložio je da se formira radna grupa i da se ovaj zakon „protrese temeljito“.

- Krivične sankcije i kazne su jedan veliki problem. Da se pozabavimo time kako i na koji način bahatim vozačima da stvorimo zakonski osnov da im se uzmu motorna vozila. Također, da riješimo problem upotrebe romobila na ulici. To nije riješeno ni jednim zakonskim aktom - naveo je Miletić.

Dodao je da u novije vrijeme, kada je u pitanju ekologija, imaju zahtjev za postavljanje pumpi za punjenje električnih automobila.

- Jako puno stvari imamo riješiti iz ove oblasti. Trebalo bi oformiti radnu grupu koja će ozbiljno poraditi na tome i da dobijemo u što skorije vrijeme potpuno nov zakon iz ove oblasti - kazao je Miletić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo