04.10.2023 / 06:00 BiH - Preuzimaju komandu

Mađarska na čelu EUFOR-a: Opasnost za BiH!?

Mađarska na čelu EUFOR-a: Opasnost za BiH!?
Foto: Vijesti.ba
Mađarski ministar odbrane potvrdio je jučer preuzimanje komande EUFOR Althea u BiH.

Ministar Kristof Szalay-Bobrovniczky rekao je da komandu EUFOR Althea misije u Bosni i Hercegovini od 1. januara 2024. preuzima general major Laszlo Sticz, te je najavio pojačanje misije dodatnim snagama tokom naredne godine.

“Mađarske odbrambene snage pojačavaju predanos.t: tokom 2024. dodatne snage i vitalne sposobnosti pridružit će se EUFOR Althea misiji. Iskustvo general majora Sticza u razvoju sgaga čini ga jakim liderom ove misije”, najavio je mađarski ministar.

Bojazan u BiH

Ranije je ministar odbrane BiH Zukan Helez tvrdio da je potrebno spriječiti donošenje odluke kojom bi Mađarska preuzela zapovjedništvo nad misijom EUFOR-a u zemlji zbog bliskih veza između mađarskog premijera Viktor Orbana i predsjednika bh. entiteta Republike Srpske Milorada Dodika.

“Nemamo ništa protiv Mađarske, ali s obzirom na Orbanove stavove i stavove oko BiH, moramo reagovati da pokušamo to spriječiti. Režim Orbana je sličan onome Dodika, Putina“, rekao je.

Ovo imenovanje izuzetno opasnim po državu Bosnu i Hercegovinu ranije su nazvali i iz Kruga 99.

- Podrška mađarskih najviših zvaničnika separatističkim intencijama Milorada Dodika, pa čak i njegova zaštita od mogućih i poželjnih sankcija Evropske unije, kao i najnovije informacije o utjecaju i zakulisnom angažmanu Mađarske u formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini na etničkim osnovama, sasvim su dovoljan pokazatelj da ni u kojoj varijanti ne treba dozvoliti imenovanje mađarskih generala za komandanta misije EUFOR/Althea u Bosni i Hercegovini.

Reakcija IZ u BiH

Muhamed Jusić, direktora Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH je rekao kako Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini vjerska zajednica i da izbjegava političke konotacije i stavova, ali da je itekako zabrinuta za procese koji se odvijaju u društvu i koje mogu imati posljedice na svakog građanina pa i članove i pripadnike Islamske zajednice i njeno slobodno djelovanje.

U tom smislu Islamska zajednica smatra kako bi bilo mudro čuti one glasove u bosanskohercegovačkom društvu koji su zabrinuti mogućnošću da na čelo EUFOR-a i misije Althea dođe predstavnik Mađarske, a zbog dojma u dijelu građanstva kako se radi o državi koja u posljednje vrijeme iskazuje otvorenu pristranost prema određenim politikama u BiH, koja svojim stavovima odstupa od usaglašenih politika EU i napora da se zaustave separatističke politike neodgovornih političara koje potkopavaju mir, ustav, države institucije i skoro svakodnevno pokušavaju isprovocirati sukobe na administrativnim linijama entiteta.

Jusić ističe da je Islamska zajednica posebno zabrinuta istupima premijera Viktora Orbana i drugih zvaničnika koji su neprimjereno problematizirali islamski identitet Bošnjaka i samo njihovo postojanje i integraciju u Evropi.

„Mađarska država i mađarski narod su tradicionalni prijatelji Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, ali ne možemo zanemariti javne istupe i postupke aktuelne vlasti u Mađarskoj koje ne ulijevaju povjerenje kod velikog dijela, ne samo Bošnjaka, nego svih građana koji su opredijeljeni očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i suprotstavljanju politikama koje su devedesetih uzrokovale rat i stradanje. Mir i stabilnost su interes svih pa i vjerskih zajednica i njihovih članova. Islamska zajednica kao nevladin akter i u duhu svoje misije će svim naporima koji teže izgradnji mira i povjerenja davati svoj doprinos“, poručio je Jusić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo