03.10.2023 / 20:21 BiH - Priča iz Živinica

Šefika Mujić ruši barijere: Uprkos invaliditetu postiže odlične rezultate u sportu

Šefika Mujić ruši barijere: Uprkos invaliditetu postiže odlične rezultate u sportu
Foto: Vijesti.ba

Dvadesetdvogodišnja Šefika Mujić iz Živinica ruši sve predsrasude o osobama sa invaliditetom.

Iako je od rođenja osoba sa invaliditetom i isključivo se kreće uz pomoć invalidiskih kolica, ona se trudi da je invaliditet ne sprječava da radi ono što voli.

Prije osam godina postala je članica Streljačkog kluba osoba sa ivaliditetom „SKOSI“ Živinice. Šefika se takmiči u svim kategorijama, a bilježi značajne rezultate u ovom sportu.

„Kada je u pitanju streljaštvo, koncentracija je glavni ključ uspjeha. Naravno, za dobre rezultate neophodan je talenat, „oštro“ oko i mirna ruka. Tu su i drugi faktori na samom takmičenju. U streljani treba biti mirno, da se mi možemo posvetiti meti i svakoj dijaboli posebno.“ – priča za Vijesti.ba Šefika Mujić.

Streljaštvo je trenutno njena glavna okupacija i ljubav koja traje godinama. Sport joj je, kako kaže, pomogao da kao osoba pronađe svoj životni put.

„Meni je streljaštvo pomoglo mnogo. Pomoglo mi je da odrastem, izgradim se, uozbiljim. Dosta osoba sa invaliditetom se povuče u sebe, ne mogu da podnesui prihvate to da su vezani za kolica. Ja to nisam, ja živim kako hoću, idem kroz život na svoj način, streljaštvo me vodi. Moja poruka svim osobama sa invaliditetom je ta da izađu iz kuće, da pronađu svoj sport, da pronađu bilo šta što će ih motivisati da kroz život gaze unatoč hendikepu koji nosi invaliditet.“ – ističe ova sjajna djevojka.

Šefika ističe da joj je majka velika podrška, a sa njom ide na sva takmičenja, jer joj je ona i personalni asistent.

Šefika je dobitnica niza nagrada i priznanja za svoj uspjeh. Dobitnica je plakete za najbolju sportiskinju u TK u invalidnom sportu za 2019. godinu, kao i priznanja za najperspektivniju mladu sportiskinju u BiH za 2020. godinu.

M.V

(Vijesti.ba)

Izdvajamo