01.10.2023 / 11:12 Ljepota i Zdravlje - Olimpijski komitet

U Sarajevu održan simpozijum "Zdravo starenje"

U Sarajevu održan simpozijum "Zdravo starenje"
Foto: OK BiH

U prostorijama Olimpijskog komiteta, održan je Simpozijum „Zdravo starenje“.

Internacionalna akademija nauka i umjetnosti, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i u saradnji sa Evropskom asocijacijom profesora emeritusa, Univerzitetom u Sarajevu i Olimpijskim komitetom Bosne i Hercegovine, održala je Simpozijum povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba sa ciljem promicanja održivog aktivnog starenja u zajednicama.

U sklopu projekta Evropska sedmica sporta, koji finansira Evropska komisija, čiji je koordinator Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, promovisali smo važnost inkluzije i aktivnog života svih dobnih skupina u sportske aktivnosti i njenu važnost za očuvanje zdravlja.

Simpozijum je otvorio ministar zdravstva Kantona Sarajevo, Haris Vranić, predsjednik Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u BiH, akademik Asim Kurjak, potpredsjednica Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u BIH, Halima Resić, a u ime Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, prisutne je pozdravio Rodoljub Petković, predsjednik Komisije za edukaciju OK BiH.

Asim Kurjak, je u svom predavanju istakao problematiku starenja u dinamičnom vremenu na svjetske tendencije starenja kao i na tendenciju starenja u Bosni i Hercegovini.

"Prema podacima iz 2021. godine, stariji građani, njih preko 65 godina, čine više od 14 odsto ukupnog stanovništva u BIH. Pretpostavlja se da će se do 2050. godine udio starijih u ukupnoj populaciji povećati na preko 40 odsto. Starenje za sobom povlači određene socijalne, ekonomske, društvene i zdravstvene posljedice, zato je važno da što "zdravije starimo", rekao je Kurijak.

Halima Resić, članica Evropske asocijacije profesora emeritusa, je govorila o važnosti fizičke aktivnosti pacijenata sa hroničnom bubrežnom bolesti i samom značaju nefroaerobika. Kao komponente rehabilitacije, pored liječenja i medicinskog nadzora, u svom predavanju i kroz svoje izuzetno iskustvo u radu sa pacijentima je uputila na važnost zdrave ishrane i hidratacije, kao i prigodnih vježbi i psihološkog osnaživanja pacijenata za potpuni oporavak.

"Vježbanje je izuzetno važno jer poboljšava mišićnu snagu, pokretljivost, opće fizičko stanje. Takođe, vježbanje pomaže u smanjenju neželjenih efekata tretmana kortikosteroidima", istakla je Halima Resić

Dekanesa Fakulteta zdravstvenih studija, Arzija Pašalić, je svoje predavanje fokusirala na važnost ishrane u starijoj životnoj dobi, u kojem je prisutnima pojasnila važnost svih mikro i makronutrijenata u dnevnoj ishrani.

Krešimir Galešić, je u svom predavanju govorio o ANCA vaskulitisu, bolesti starijih. Osman Sinanović je govorio o neuropsihologiji starenja, te se osvrnuo na važnost socijalne interakcije u starijoj životnoj dobi.

„Na mladima ostaje da se više pobrinu da očuvaju zdravu životnu sredinu i okoliš jer zagađenje vazduha povećava rizik demencije“, rekao je.

Izet Rađo, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH, u svom predavanju govorio je o transformacionim procesima u trećoj dobi. Istakao je da se važno baviti ne samo samim sobom, nego je potrebno voditi brigu o umu, tijelu i duši, te da je i to svojevrsna vježba. Svoje predavanje je završio citatom Robina Sharme "Ako nemate vremena za vježbanje dok ste zdravi, onda ćete kasnije morati naći vremena za liječenje".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo