27.09.2023 / 14:27 BiH - Foto

Protest studenata u Tuzli: Traže prenos četiri predmeta u narednu godinu ...

Više od pedeset studenata Univerziteta u Tuzli okupilo se danas ispred Ministarstva obrazovanja Tuzlanskog kantona. Studenti traže mogućnost upisa u narednu godinu studija sa četiri nepoložena predmeta iz prethodne godine.

Zahtjev za prenos četiri predmeta studenti su uputili Ministarstvu još u petak. 

„Mi smo u toku akademske godine 2022/2023. imali promjenu silabusa, a na neke ispitne rokove zajedno nisu mogli izlaziti studenti koji obnavljaju godinu i studenti redovne generacije. Samim tim smo izgubili neke rokove, na koje nismo mogli izaći iako smo ih platili“ - kaže Jovana Bojkić, studentica druge godine Medicinskog fakulteta u Tuzli.

Ona dodaje da očekuje pozitivan odgovor od resornog ministra.

„Mi sada samo u ministra gledamo, od njega očekujemo da nam pomogne jer niko drugi neće niti želi da čuje glas studenata.“- ističe Jovana.

Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić kaže da je dobila dopis od Studentskog parlamenta Univerziteta u Tuzli na koji je odgovoreno. 

„Zakon propisuje uvjete pod kojima se može dozvoliti prijenos više od dva ispita, a u ovom slučaju nije bilo prekida, koji bi nam omogućio da udovoljimo njihovom zahtjevu“- rekla je rektorica Hadžigrahić.

Do ministra Ahmeda Omerovića  zahtjev studenata još uvijek nije došao, kaže on.  Zahtjev ministarstvu bi trebao proslijediti Univerzitet.

„Kada dobijemo akt, mi ćemo ga razmotriti, za sada ga nismo dobili i ne bih mogao komentarisati šta će biti dalje.“- istakao je Omerović.

Studenti apeluju na razumijevanje, barem, kako kažu, za ovu akademsku godinu.

„Ja se nadam da će nas neko čuti i da će nam pomoći. Moram ovdje podcrtati da su studenti budućnost ove države, a zahtjev za prenos četiri predmeta u narednu godinu će pomoći mnogima, nekima i neće, jer je onda napornije čistiti redovne ispite ali je zahtjev da se izađe u susret studentima.“ – zaključila je Jovana Bojkić, studentica druge godine Medicinskog fakulteta u Tuzli.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo