04.10.2024 / 19:07 BiH - Katastrofalne poplave

Članovi Vlade FBiH posjetili poplavama pogođena područja, Nikšić bio u Konjicu i Jablanici

Članovi Vlade FBiH posjetili poplavama pogođena područja, Nikšić bio u Konjicu i Jablanici
Foto: FENA
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i članovi Vlade Federacije BiH od ranih jutarnjih sati nalaze se na terenu i obilaze područja zahvaćena poplavama i klizištima.

Premijer Nikšić, tokom dana, obišao je ugrožena područja na teritoriji Konjica i Jablanice. Zamjenik premijera Federacije BiH Vojin Mijatović i federalna ministrica Nasiha Pozder posjetili su Donju Jablanicu i Buturović Polje.

Također, federalni dopremijer Toni Kraljević, koji je i komandant Federalnog štaba civilne zaštite, te federalna ministrica Andrijana Katić obišli su područja zahvaćena poplavama i klizištima u općini Jablanica, dok je federalni ministar Adnan Delić danas posjetio federalne ustanove socijalnog zbrinjavanja u općini Fojnica.

Članovi Vlade FBiH na terenu koordiniraju institucijama koje rade na spašavanju ljudskih života, osiguranju potrebne pomoći stradalima, raščićavanju poplavljenih područja, saniranju šteta, te uspostavljanju putne komunikacije.

- Podsjetimo, Vlada Federacije BiH danas je na hitnoj sjednici proglasila stanje prirodne nesreće na području Federacije te je formiran i Krizni štab Federalne vlade, koji je u stalnom zasjedanju i ima zadatak da koordinira neophodne aktivnosti. Vlada je zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da, na zahtjev kantonalnih štabova, angažuje specijalizovane jedinice i da ljudski i materijalno-tehnički resursi budu stavljeni na raspolaganje za pomoć ugroženim područjima.

Također, na podračunu Budžeta Federacije BiH za spašavanje trenutno je dostupno više od 20 miliona KM, a u slučaju potreba Vlada FBiH će izdvojiti sredstva i iz budžetske rezerve. Nakon današnje hitne sjednice Vlade FBiH, na kojoj je upućena inicijativa JP “BH Telecom” za izdvajanje sredstava za poplavljena područje u FBiH, to preduzeće izdvojilo je 1,5 miliona KM za pogođena područja - saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo