04.10.2024 / 18:38 BiH - Katastrofalne poplave

Ministar Helez posjetio Jablanicu

Ministar Helez posjetio Jablanicu
Foto: Facebook
Donju Jablanicu danas je posjetio i ministar odbrane BiH Zukan Helez koji se na licu mjesta uvjerio u razmjere katastrofe koja je, prema do sada potvrđenim informacijama odnijela 16 života.

"Posjetio sam Jablanicu, općinu najteže pogođenu katastrofalnim  poplavama u našoj zemlji te se iz prve ruke uvjerio u razmjere katastrofalnih poplava.

Razgovarao sam na načelnikom općine Jablanica Damirom Šabanovićem, drugim predstavnicima općinske vlasti i građanima te ponudio punu pomoć Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH.

Od ranog jutra su pripadnici Oružanih snaga BiH angažovani na području Jablanice, spašavaju civile i njihovu imovinu te pomažu mještanima u otklanjanju posljedica poplava.

Pripadnici Oružanih snaga BiH su prvi reagirali, nekoliko sati prije pripadnika drugih spasilačkih službi te su spasili mnoge živote.

U operaciju spašavanja uključen je helikopter, inžinjerijske mašine, te pješadijske jedinice OS BiH.

Posjetio sam Jablanicu, općinu najteže pogođenu katastrofalnim poplavama u našoj zemlji te se iz prve ruke uvjerio u...

Posted by Zukan Helez on Petak, 4. oktobar 2024.

Nažalost, poplave su odnijele i ljudske živote. Porodicama stradalih upućujem najiskrenije saučešće. Moje misli i molitve su uz njih.

Koliko god bude trebalo Oružane snage BiH ostaju u Jablanici i pomagat će građanima ove općine.

Također, pored angažmana Oružanih snaga BiH u Jablanici, pomažemo i u Konjicu, Kiseljaku, Fojnici, Brezi te svim drugim područjima pogođenim poplavama.

Vijeće ministara BiH će iz tekuće rezerve Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH odobriti sredstva za pomoć stanovništvu pogođenih područja te radi na primanju međunarodne pomoći za pomoć poplavljenim općinama.

Biće potrebno da svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini sarađuju kako bi se otklonile posljedice ovih katastrofalnih poplava", stoji u objavi ministra Heleza.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo