26.09.2023 / 09:55 Regija - Banjska

Srpska lista proglasila trodnevnu žalost zbog pogibije napadača

Srpska lista proglasila trodnevnu žalost zbog pogibije napadača
Foto: KoSSev

„Proglašavaju se 26, 27 i 28. septembar Danima žalosti povodom pogibije naših sugrađana u tragičnom događaju u Banjskoj, u općini Zvečan“, saopćila Srpska lista.

„U srpskim sredinama na teritoriji Кosova i Metohije: otkazaće se svi događaji zabavnog karaktera u organizaciji organa lokalnih samouprava i institucija, zastave Republike Srbije na svim institucijama biće spuštene na pola koplja“, navodi se u saopćenju koje prenosi KoSSev.

„U ime Srpske liste i srpskog naroda sa Кosova i Metohije izražavamo najdublje saučešće porodicama stradalih, a povrijeđenima želimo brz oporavak“, navode iz Srpske liste-.

Odluku o proglašenju dana žalosti, prema Zakonu Republike Srbije donosi vlada Srbije. Odluku o proglašenju dana žalosti na Kosovu donosi kosovska predsjednica. U ranijim situacijama, kada su u pitanju većinski srpske sredine, dane žalosti proglašavao je i Privremeni organ.

U prethodnom saopćenju koje je uslijedilo gotovo 36 sati od same tragedije i sukoba izrazili su saučešće spominjući i ubijenog kosovskog policajca albanske nacionalnosti, kao i Srbe, za koje je policija navela da su napadači.

Prethodno ih je tada prozvao nemački ambasador – „Da li će Srpska lista prestati sa šutanjem i pridružiti se svima nama u našem jasnom stavu protiv ovog ubilačkog napada na Kosovsku policiju?“

Novo oglašavanje Srpske liste sada dolazi nakon oplakivanja mladića za koje se sada već zna da su s ubijeni, a koji su bili dio grupe osumnjičenih napadača na Kosovsku policiju.


Oni su na mrežama već proglašeni herojima i novim Obilićima, sa čestim porukama o nastavku nepravde jer nije proglašen dan, odnosno trodnevna žalost, piše KoSSev.

Na sjeveru Kosova među građanima raširen je utisak da se, iako kao osumnjičeni napadači, ipak radi o njihovim sugrađanima koji su žrtvovani i poslati u smrt. Posebno se naglašava i informacija da su u pitanju mladi momci, koji nisu služili vojni rok, i da nisu bili svjesni u šta se šalju.

U pitanju su srbi sa sjevera Kosova, a njihovo poreklo je prvi obznanio srpski predsjednik u izvanrednom obraćanju preksinoć, iako duže od 12 sati od početka sukoba i same tragedije.

Na mrežama se jučer pojavio i poziv građanima da danas u 18 časova kod spomenika Knezu Lazaru dođu i upale svijeće za „sve stradale junake u Banjskoj“.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo