11.09.2023 / 14:32 Regija - Srbija

Proevropska opozicija formalno zatražila od Vučića održavanje izbora do kraja godine

Proevropska opozicija formalno zatražila od Vučića održavanje izbora do kraja godine
Foto: Agencije

Srbijanska proevropska opozicija danas je i formalno zatražila od predsjednika te zemlje Aleksandra Vučića da se vanredni parlamentarni i beogradski izbori održe do kraja godine te ističu kako bi se Vučić o tome što prije trebao izjasniti.

Na današnjoj konferenciji za novinare oni su optužili predsjednika Srbije da stalno manipulira sa zahtjevima proeuropske oporbe u vezi izbora, i naglasili da očekuju konkretan odgovor.

Lider Demokratske stranke Zoran Lutovac je kazao da se ti izbori traže jer se država nalazi "u dubokoj društvenoj, ekonomskoj i političkoj krizi" a, kako je ocijenio, vlast ništa ne čini kako bi se to prevldalo.

On je kazao i da je u Srbiji nasilje svakodnevno i to, kako je naveo i institucionalno, verbalno i političko i to i prema oporbi i građanima, prenosi Beta.

Prema njegovim riječima, traže se slobodni, fer i demokratski izbori a u suprotnom ako do toga ne dođe, ili uopće ne budu raspisni, vlast će imati kampanju na ulicama, ne samo Beograda već i širom Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će dio oporbe, koji je predao zahtjev za raspisivanje izbora, do kraja mjeseca dobiti pisani i usmeni odgovor.

„Onda ću moći da se posvetim njima i njihovim zahtjevima. Do tada se u potpunosti posvećujem problemima s kojima se Srbija suočava od Kosova do mnogo važnih susreta u UN i još jedan mnogo važan susret u Beogradu, a poslije toga se posvećujem njima“, kazao je Vučić koji danas sudjeluje na samitu procesa Brdo-Brijuni koji se održava u Skopju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo