8°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C

22.08.2023 / 18:09 BiH - Projekt CEB II

Ministar Hurtić na otvaranju novoizgrađene zgrade u Istočnom Novom Sarajevu

Današnjoj ceremoniji useljenja korisnika u stambeni objekat izgrađen u Istočnom Novom Sarajevu, prisustvovao je i Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Useljavanjem u novoizgrađeni stambeni objekat, osigurana su rješenja po sistemu neprofitnog socijalnog stanovanja za 23 porodice. Objekat je izgrađen u okviru realizacije Projekta CEB II - „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja“.
Objekat je izgrađen iz sredstava kredita Razvojne banke Vijeća Europe CEB i uz učešće Istočnog Novog Sarajeva putem obezbjeđenja lokacije za izgradnju, potrebne infrastrukture, dozvola i saglasnosti. Ukupna vrijednost radova na podprojektu u Istočnom Novom Sarajevu iznosila je 1.710.575,30 KM s PDV-om odnosno 1.462.030,24 KM bez PDV-a kreditnih sredstava. Za nabavku namještaja i kućanskih aparata izdvojeno je 93.453,75 KM s PDV-om kreditnih sredstava odnosno 79.875,00 KM bez PDV-a. Stanarima želimo ugodan boravak u njihovim novim stambenim jedinicama.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH ima ulogu Agencije za provođenje projekta po Međunarodnom okvirnom sporazumu o kreditu između BiH i Razvojne banke Vijeća Evrope-CEB, a za finansijsku realizaciju projekta je zadužen Fond za povratak Bosne i Hercegovine.
Od strane Razvojne banke Vijeća Evrope je tokom 2022. godine produžen rok implementacije projekta do kraja 2024. godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo