18.08.2023 / 13:48 BiH - In Memoriam

Oproštaji od velikana, brojni izrazi saučešća

Oproštaji od velikana, brojni izrazi saučešća
Jučer je u 78. godini preminuo je istaknuti bosanskohercegovački i crnogorski književnik Marko Vešović.

Veliki broj prijatelja, poznanika, sugrađana i poštaovalaca lika i djela Maraka Vešovića, oprašta se od njega na društvenim mrežama.

Od Vešovića se među prvima oprostila gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić.

- Napustio nas je Marko Vešović, Crnogorac rodom, ali srcem Sarajlija, Bosanac i Hercegovac. Književnik čija su djela, ali i historijske odluke i potezi, hrabrile sve naše sugrađane da dobrih, časnih i velikih ljudi još uvijek ima. „Nisam ja za politiku, a nije ni politika za mene...“ Odlaze veliki, a mi ostajemo da svjedočimo njihovoj veličini. Neka ti je vječna slava i hvala!

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović uputio je saučešće povodom smrti bosanskohercegovačkog književnika, profesora Marka Vešovića.

 “Sa tugom sam primio vijest o smrti našeg velikog književnika, profesora Marka Vešovića. Svojim književnim i akademskim radom ostavio je neizbrisiv trag na bosanskohercegovačkoj društvenoj sceni. Prof. Vešović je, beskompromisnom borbom za istinu, znanje i čast, zadužio generacije građana Bosne i Hercegovine. Izjavljujem iskreno saučešće porodici, prijateljima i svima koji su imali čast poznavati profesora Marka Vešovića.“

Emotivnom objavom od profesora Vešovića se oprostila i ambasadorica Bosne i Hercegovine u Slovačkoj, Martina Mlinarević.

- Ode Marko, jedan od najvećih koje je ova zemlja imala. Dao joj je sve životom, radom i u najtežim ratnim vremenima, a umro je gotovo zaboravljen od većine. Zbogom Marko, s onu stranu je Gordana da te čeka. Iskrena sućut Ivani Vesović. Dusa mi je slomljena vijencu.

Od njega se oprostio i kolega književnik i njegov student, Saša Hemon.

- Dragi Marko Vešović! Pokoj mu duši. Mnogo sam ga volio, još ga volim. Niko nije književnosti bio više posvećen, a niko nije bio ni pošteniji. Čovjek sa ugrađenim moralnim kompasom. Znao sam my zaspati na času (često dernečenja), ali ni od koga nisam više naučio. Nema više takvih!

Također se od njega oprostio i trenutni zastupnik u Paramentu FBiH, Dragan Miaković

- Umro je Marko Vešović. Čovjek, Crnogorac a Sarajlija kojeg nikada nisam imao priliku upoznat. Nije mi to smetalo da njegovu rečenicu i pero, onda kada je glava bila jeftinija od šteke cigara, koristim za ono za što teistima služi molitva i sveta knjiga. Tužan sam…, napisao je Miaković.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo