18.08.2023 / 07:58 BiH - Reakcija ZNG

Mesihović uputila četiri konkretna pitanja direktoru Zavoda Pazarić

Mesihović uputila četiri konkretna pitanja direktoru Zavoda Pazarić
Foto: Vijesti.ba
Vrijeme je da se vlast probudi i prestane biti opozicija sama sebi ...

Koordinatorice Političkog pokreta "Za nove generacije" prof.dr.sc. Adna Mesihović obratila se saopćenjem za javnost, te pozvala vlasti na svim nivoima za hitno djelovanje u rješavanju problema socijalno ugroženih kategorija štićenika Zavoda u Pazariću.

Saopćenje prenosimo u nastavku:

I pticama na grani je jasno da se Vlast veoma slabo snalazi u preuzetim obavezama, posebno kada je u pitanju nivo Kantona Sarajevo i Federacija BiH. U prvih 100 dana vlasti se mnogo toga obećavalo, a već smo se dosta odmakli od tih 100 dana i ništa novo se ne dešava. Istini za volju, jedino što se može zaključiti je činjenica da je vlasti malo još 100 dana da nauči kako biti pozicija, a ne opozicija.

Unutarstranačka previranja su postala sve izraženiji trend. Jedna struja želi biti pozicija, druga struja joj je opozicija. Ovakva pozicija, koja je sama sebi opozicija, dozvolila je pravoj, političkoj opoziciji da uzme nešto duži godišnji odmor. A na godišnjem odmoru su, čini se, već odavno i članovi Vlade Kantona Sarajevo i FBiH, koje očigledno ne brinu sva trenutna aktuelna dešavanja. Tek poneki zvaničnik povremeno objavi status na društvenim mrežama da se distancira od svojih kolega koji se nasmješeni šetaju crvenim tepihom dok u obližnjem gradu se priprema dženaza za još jednu ženu, žrtvu porodičnog nasilja. Onda se probudi i nekolih njih malo buntovnijih, pa pokažu sve trikove koji su naučili tokom dugogodišnjeg opozicionog djelovanja, pa iskritikuju Sarajevo Film Festival čiji su direktni sponzori, pa se posvađaju sa kolegama i oko toga, pa uvide da su pogriješili, pa se hitno sastaju i dogovaraju i pregovaraju…. I tako u krug, iz šupljeg u prazno, opipavajući puls javnosti. Kako vjetar puše, tako i oni sa vjetrom.

I onda se u moru tog populizma pojave novinari, hrabri i odvažni, koji po ko zna koji put izvuku one najbitnije, najosjetljivije teme koje bi trebale biti u žiži javnosti 0/24, a za koje je Vlast već odavno trebala imati rješenja. Gotovo neprimjetno, ispod radara, prolazi informacija od 09.08.2023. godine, portala Vijesti.ba naslova “Uznemirujuće priče: Represivne mjere u Zavodu Pazarić!?” u kojem se iznose saznanja iz Zavoda Pazarić i nagovještava da je u ovom Zavodu i dalje katastrofalna situacija. Nije prošlo mnogo, novinari Al Jazeere Balkans otkrivaju novu – staru priču o zanemarivanju štićenika u Zavodu Pazarić i o fizičkom zlostavljanju.

Pojedine stranke na vlasti, kao i svi njeni prethodnici, pokušavaju odbraniti menadžment, a menadžment pokušava odbraniti resornog ministra. Krivi su opet uposlenici. A njih niko ništa ne pita, niti smiju progovoriti. Stvarnost je takva da se očigledno ne dešavaju nikakve promjene na bolje, a da menadžment i resorni ministar vješto pokušavaju zataškati sve što mediji objave. Posebno interesantna pozicija u čitavoj priči je i pozicija sada već državne zastupnice, koja je vrhunac svoje političke karijere doživjela kroz afirmaciju ove teme u javnosti. Danas, ona mudro kombinira svoj stav, ne odgovara medijima na direktne upite i onako skromno, tiho, objavi status kako djeci nije mjesto iza željeznih ograda… Da joj je zaista stalo do stanja u Zavodu Pazarić, znala bi da tamo nisu samo djeca, već osobe svih doba. Da joj je zaista stalo do stanja u Zavodu Pazarić, bila bi prva koja bi tražila smjenu menadžmenta, hitno djelovanje resornog ministra, ulazak Tužilaštva u Zavod Pazarić i još mnogo toga. Da joj je uistinu stalo zalagala bi se da u stranačkoj podjeli vlasti na nivou FBiH odgovornost nad ovom institucijom preuzme “Njena stranka” i da ona, koja je glasove obezbijedila najviše na slikama svezane djece koje je objavila, pronađe stručnu osobu da to stanje i riješi. Vjerujemo da su mnogi glasali za nju, upravo zbog toga.  

Od priloga Al Jazeera Balkans u kojem su početkom ove godine otkrili da je došlo do nekoliko smrtnih slučajeva štićenika Zavoda Pazarić uslijed oboljenja od tuberkoloze, za njihovu smrt do danas niko nije odgovarao. Zašto sadašnja vlast i zastupnica nisu reagovali odmah, već reaguje samo kada hrabri novinari plasiraju istinu koju drugi vješto zataškavaju.

Politički pokret “Za nove generacije” je pripremio set pitanja za direktora ove Javne ustanove i poziva aktualnu kantonalnu i federalnu da u što hitnijem vremenskom periodu zaključe svoje godišnje odmore i sazovu hitnu sjednicu Vlada KS i Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj će se napokon pokušati sistemski i konkretno riješiti bar dio problema sa kojim se štićenici Zavoda Pazarić svakodnevno susreću. Pozivamo istu vlast da i na nivou FBiH reaguje i izvrši smjenu cjelokupnog menadžmenta u Zavodu Pazarić. S obzirom da će do toga najvjerovatnije teško doći, postavljamo javna pitanja direktoru Zavoda Pazarić, a ista će dobiti i pismenim putem na prvoj idućoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo:

a. Zbog čega i na koji način je vršena promjena u sistematizaciji radnih mjesta u periodu od kako je on direktor Zavoda Pazarić?

b. Na osnovu priloga Al Jazeera Balkans o smrti dva štićenika Zavoda Pazarić od tuberkoloze, postavljamo pitanje direktoru Suljagiću da li je pokrenuo proces ispitivanja i utvrđivanja odgovornosti uposlenika i menadžmenta, da li može dokazati da su djeca imala adekvatnu skrb i liječenje u proteklom periodu, da li može navesti pojedinačno imena i prezimena doktora koji se brinu o zdravlju štićenika Zavoda, da li je pulmolog dolazio redovno i liječio štićenike, s obzirom da je dokazano da se radilo o tuberkolozi koja je uzrokovala smrt istih?

c. Da li je direktor uključio Tužilaštvo u ovaj slučaj?

d. Da li direktor može prezentirati sedmični jelovnik koji se daje štićenicima Zavoda i da li je takav jelovnik zadovoljava sve potrebe štićenika na pravi način?

Pored navedenog, politički pokret „Za nove generacije“ se obavezuje na ponovno insistiranje o formiranju, što hitnije, neovisnog tijela koje će ući u Zavod Pazarić i izvršiti uvid u trenutno stanje rada Zavoda Pazarić. Ne zaboravimo Kanton Sarajevo je jedan od finansijera rada Zavoda Pazarić i ima pravo vršiti monitoring nad novcem koji ulaže u razvoj ovog Zavoda.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo