15.08.2023 / 06:15 BiH - Novi pravilnik

Od danas u Banjoj Luci parking duplo skuplji

Od danas u Banjoj Luci parking duplo skuplji
Foto: Vijesti.ba

U Banjoj Luci su postavljena nova obavještenja o cijenama parkinga. Prema novom Pravilniku promijenjene su zone pojedinih parkinga, a cijena parkinga po zonama poskupila je za dupli iznos.

Kako bi se smanjile gužve u saobraćaju u centru grada i građani preorjentisali na korištenje alternativnih vidova prevoza, kao što su javni prevoz i bicikli, grad Banja Luka je prilagodila parking zone na pojedinim lokacijama u gradu.

"Ovo prilagođavanje parking zona zapravo regulativna mjera koja za krajnji cilj ima unapređenje saobraćaja", istakli su iz Odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Grada Banjaluk i dodali da primjena novog Pravilnika o uslovima, načinu korišćenja, organizaciji, načinu naplate i kontrole parkiranja na javnim parkiralištima počinje od 15. avgusta 2023. godine.

Cijena parkiranja na parkiralištima u nultoj tarifnoj zoni je 3 KM za svaki započeti čas parkiranja. U prvoj tarifnoj zoni je 2 KM za svaki započeti čas parkiranja, a cjelodnevna karta za parkiranje iznosi 7 KM.

Cijena parkiranja na parkiralištima u drugoj tarifnoj zoni je 1 KM za svaki započeti čas parkiranja, a cjelodnevna karta za parkiranje iznosi 5 KM.

Cijena parkiranja autobusa na parkiralištu autobuski terminal Malta je 2 KM, ako se parkiranje vrši na osnovu bloka karata kupljenih u Odsjeku za kontrolu parkinga, a 3 KM za kartu kupljenu u naplatnoj kućici na samom parkiralištu. Karta važi za jedan ulazak autobusa na parkiralište, a plaćanja su oslobođeni autobusi na prigradskim linijama za koje prevoznik ima potpisan Ugovor sa Gradom.

Cijena parkiranja u javnoj garaži u Aleji Svetog Save blok „D“ iznosi:
1 KM za svaki započeti čas parkiranja,
5 KM dnevna karta,
100 KM mjesečna karta,
250 KM tromjesečna karta,
1.000 KM godišnja karta.

Cijena parkiranja za motocikle iznosi pola cijene od gore navedenih cijena parkiranja u navedenoj javnoj garaži.

Cijena mjesečne parking karte, koja se može koristiti na svim parkiralištima, osim u nultoj tarifnoj zoni i javnoj garaži u ul. Aleja Svetog Save blok „D“ , iznosi 100 KM, a godišnje 1.000 KM.

Cijena mjesečne parking karte koja se može koristiti samo na parkiralištima u drugoj tarifnoj zoni iznosi 60 KM, a godišnja 600 KM.

Cijena povlašćene karte za stanare iznosi 100 KM godišnje u nultoj zoni, 80 KM u prvoj i 50 KM u drugoj tarifnoj zoni.

Radno vrijeme na svim parkiralištima svakim radnim danom od 7 do 21 časova, a subotom od 7 do 16 časova.
Na parkiralištima Tržnica, Kastel, Palas, ulice Zdravka Čelara i Đure Daničića i nedjeljom od 7 do 16 časova.
U javnim garažama u Aleji Svetog Save blok „D“ i Vidovdanskoj je non stop, svakim danom i na autobuskom terminalu Malta od 6 do 22 časa svakim danom.

E.B.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo