15°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C

12.07.2023 / 09:16 Svijet - Hrpa dolara, malj i perike

Objavljene fotografije iz Prigožinove vile u Rusiji

Objavljene fotografije iz Prigožinove vile u Rusiji
Foto: Twitter
Ruski medij Fontanka objavio je fotografije koje prikazuju unutrašnjost kuće osnivača Wagnera Jevgenija Prigožina, koja se nalazi u luksuznoj četvrti u Sankt Peterburgu.



Na fotografijama, koje su snimljene tokom policijske racije, vidi se oružje i hrpe novčanica američkih dolara i ruskih rublja te raskošna unutrašnjost vile. U jednoj od prostorija nalazi se veliki malj s natpisom "Za važne pregovore", prenosi Index.hr.



Fotografija odsječenih glava i odličja

Istražitelji su na zidu pronašli fotografiju odsječenih glava. Na ostalim zidovima nalaze se razna priznanja i nagrade, uključujući i lentu koju je Prigožin dobio od guvernera Sankt Peterburga Alexandera Beglova, Prigožinovog dugogodišnjeg suparnika.



Na drugoj fotografiji prikazana je uniforma s odličjima Heroja Rusije i Heroja Narodnih republika Donbasa. Istražitelji su navodno pronašli i potvrdu koja pokazuje da je odličje Heroja Rusije dobio 20. juna 2022.



Prostorija s medicinskom opremom

Fontanka piše i da su istražitelji pronašli medicinsku opremu koja je "očito zaostala iz vremena pandemije". U vili su, između ostalog pronađeni respirator i uređaj za kisik.



Fotografije pretresa Prigožinove kuće objavile su i ruske televizijske kuće, a o njima se detaljno raspravljalo i na talk showu na državnom kanalu Russija 1.



Objavljene fotografije maskiranog Prigožina

U međuvremenu je više Telegram kanala povezanih s Kremljom objavilo navodne fotografije Prigožina u različitim maskama.



Prema objavama na Telegramu, cilj je bio da Prigožin izgleda kao zaposlenik sudanskog ministarstva odbrane, poručnik iz Bengazija, diplomat u Abu Dhabiju, pukovnik iz Tripolija, trgovac iz Sirije i zapovjednik na terenu.



TV Rain je izvijestio da je iste fotografije primio prethodnog dana od gledatelja koji je tvrdio da je bivši zaposlenik jedne od Prigožinovih kompanija.

Lažne putovnice

U vili su pronađene i lažne putovnice. U jednoj od njih pored Prigožinove fotografije nalazi se ime Dmitrij Isakovič.

Radi se o imenu stvarne osobe koja živi u Sankt Peterburgu. Porijeklom je iz Estonije i radi kao instruktor vožnje, piše portal 24news.

Portal je kontaktirao muškarca koji im je rekao da ne zna kako je Prigožin došao do njegovih podataka.



Prigožinu vraćeno 10 milijardi rubalja

Prije tjedan dana ruske vlasti vratile su 10 milijardi rubalja šefu Wagnera Jevgeniju Prigožinu koji se trenutno nalazi u egzilu. Radi se o novcu koji je zaplijenjen u policijskim racijama tijekom prošlomjesečne oružane pobune vagnerovaca. Policija je u Sankt Peterburgu zaplijenila veliku svotu novca, ali i pet zlatnih poluga, prilikom upada u nekretnine povezane s Prigožinom.



Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin je na kraju pristao odbaciti optužbe, u zamjenu za to da šef plaćenika odustane od pobune i ode u susjednu Bjelorusiju. Prema neovisnom ruskom mediju Fontanka, policija je vratila gotovinu i zlato, procijenjeno na "nekoliko tona".

Prigožin tvrdio da je gotovina namijenjena za isplatu plaća

Gotovina i zlato su predani Prigožinovom vozaču, dok je sam Prigožin prisustvovao zatvorenom sastanku u Moskvi u nedjelju. Dok su vagnerovci marširali na rusku prijestolnicu, šef Wagnera je izjavio da je zaplijenjena gotovina bila namijenjena za isplatu plaća njegovim borcima i materijalnu naknadu obiteljima poginulih plaćenika.

U prvim izvješćima policija je zaplijenila 4 milijarde rubalja iz parkiranog kombija, a naknadno je zaplijenjeno još 6 milijardi rubalja, pri čemu su te novčanice bile pakirane u 80 kartonskih kutija iz drugog kombija.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo